Steriliseren of castreren ?


Uw huisdier wordt volwassen. Op een gegeven moment komen de kriebels. Zij willen seks.
De traditie is en dat geldt voornamelijk voor de kat: ballen eraf of eierstokken eruit. Behalve dat het dieronvriendelijk is om preventief te castreren (n.b. de eierstokken verwijderen is officieel ook: castreren), heeft het ook nadelen: vetzucht, gedragsveranderingen, incontinentie, operatierisico e.d.

Het is ook niet altijd zo dat een kater gaat sprayen. Soms gaan ze juist sprayen na castratie (wraak?).
Een poes die niet gedekt wordt, is voortdurend krols. Dit kan ertoe leiden dat ze te lang onder oestrogeen invloed staat. Dit is niet gezond. Een optie is sterilisatie (onderbinden eileider), waardoor ze nog wel krols kan worden en als dan gedekt wordt (in het veld of door een gevasectomeerde huisgenoot), dan is de krolsheid en samenhangend gedrag ook afgelopen door de post cotus ovulatie.
Een stelletje gesteriliseerde – en gevasectomeerde katten is volgens mij minder vlug gefrustreerd en daardoor zullen gedragsafwijkingen ook minder snel optreden. Een populatie zwerfkatten zal op deze manier ook stabieler zijn.

Een reu preventief castreren is onzin en dieronvriendelijk. Ook een lekpiemel (balanopostitis) is geen reden. Hier zijn eenvoudige en minder ingrijpende maatregelen voor te bedenken.
Een reden zou kunnen zijn prostaatklachten, testikeltumor e.d. Castreren omwille van agressiviteit is nogal eens teleurstellend. Het beste is om in deze gevallen eerst te kijken of chemische castratie zinvol is.

De castratie (alleen eierstokken weghalen) van de teef zou als voordeel hebben dat de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd minder zou zijn. De teef moet dan wel vr de eerste loopsheid geopereerd moeten worden. Dit geeft echter meer kans op incontinentie.

Baarmoederontsteking en ernstige schijnzwangerschap problemen zijn wellicht redenen om te castreren.

Het risico van een intacte teef om ongewenst zwanger te worden is reel. Dit zou men kunnen verhinderen door haar te steriliseren, waardoor ze nog wel gedekt kan worden.

De effecten van sterilisatie en vasectomie bij onze huisdieren zijn nog niet voldoende onderzocht, maar misschien zijn er toch dierenliefhebbers die dit uit willen testen. De operatie zelf is in ieder geval minder ingrijpend.