Staart – en maneneczeem

Staart - en maneneczeem  ontstaat door stapeling van gifstoffen in het vet en bindweefsel. Het paard heeft maar enn kleine lever en reageert op stress onmiddellijk met verteringsproblemen. De gifstoffen die in het lichaam komen, kunnen niet allemaal via de lever en de nieren uitgescheiden worden, waardoor er een plaats moet worden gezocht voor de opslag van deze stoffen. Dit is het vetweefsel, bindweefsel en de huid. De meeste opslag vindt plaats onder de manekam en in de staartwortel. Sterke instraling met zonlicht zorgt voor een chemische reactie van deze stoffen, waardoor tal van lichaamseigen – en lichaamsvreemde stoffen vrijkomen die insecten aantrekken.

De "overgevoeligheid" voor de culicoides is dus een gevolg van gifstapeling en niet de eigenlijke oorzaak.

Het vrij worden van de klachten staat of valt met:

a. het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam

b. het voorkomen dat opnieuw gifstoffen worden opgenomen

ad. a. Het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam

  • Homotoxicologische injecties, eerst wekelijks (4x), dan om de 14 dagen (2x) dan maandelijks (1x) voor symptoombestrijding, ontgiften en opbouw

  • Mifloran Paard als probioticum

  • Chinese en/of Westerse kruiden om te reinigen

  • Missing Link Paard als leverancier van sporenelementen voor ontgiften en antioxidatie

  • Vaccinatie ontstoringskuur om blokkade's door vaccinatie's weg te nemen

  • Actieve klei op de geschoren manenkam en staartwortel om lokaal te reinigen 

  Opmerking: bij het verwijderen van gifstoffen is drinken van elementair belang

 

ad. b. Het voorkomen dat opnieuw gifstoffen gestapeld worden

  • Voeding

Paarden en pony's die geen werk verrichten kunnen leven op goede kwaliteit natuurhooi (met kruiden). Hoeveelheid: 1.2 kg per 100 kg LG is voldoende. Paarden die arbeid verrichten bijvoeren met b.v. een handje Subli Semit granenmix. De hoeveelheid is afhankelijk van allerlei factoren. Zodanig voeren dat de ribben voelbaar zijn in de winter en zichtbaar in de zomer, met een manen kam die niet breder is dan 3 cm. Hooi gebruiken met niet meer dan 10 % vrije suikers. Regelmatig Missing Link als supplement bijvoeren.

  • Weidegang

De weide moet schraal zijn. Bij twijfel in de paddock of een graaskap  gebruiken. Primitieve paardenrassen hebben aan hooi, supplementen en water  voldoende,  mits er geen hoge eisen aan gebruik gesteld worden.  Streef naar een weide met 'slechte grassen' en kruiden.

Absolute nono's: brok, brood, ontsloten muesli, suikerklontjes, gazongras

Geen jaarlijkse entingen, synthetische vliegenbestrijding en  synthetische ontworming.