Gewrichtsontsteking

Vaak is de gewrichtontsteking bij paarden niet infectieus en heeft het te maken met overbelasting, schadelijke vibraties, slechte opgroei condities, te vroege geboortedatum, standcorrecties, hoge verzenen en hoefijzers.

We zien dan een OCD overgaan in gewrichtsbeschadiging. De OCD komt door te weinig jeugdige beweging en een te rijke voeding.

Vrijwel elk gewricht kan ontstoken raken, maar vaak zien we problemen met de hak (spat) en de kogel (kogelartrose). Verder zien we als gevolg van OCD vaak schade aan gewrichten hogerop in het lichaam. Artrose van de hoefgewrichten zijn hoefkatrol en lage – en hoge overhoef.

We gaan de hoefvorm ‘naturaliseren’ en geven regelmatige beweging. Verder gaan we homotoxicologische injecties geven, natuurlijke pijnstilling (wilgebast) en supplementen die het gewricht en de gewrichtswerking ondersteunen.

Verbening hoefkraakbeenderen

Verbening hoefkraakbeenderen
De hoefkraakbeenderen gaan verbenen doordat er een combinatie is van hoefijzers en veel op het harde rijden. Doordat de hoef niet meer kan vervormen worden alle krachten en trillingen bij het neerzetten van het been doorgegeven naar hogere regionen. Verder komt door doorbloeding in de knel en worden de hoefkraakbeenderen vervormd.

deze tekening is vervorming van de laterale hoefkraakbeenderen en samendrukking van de straal door contractie.