Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid kan meerdere oorzaken hebben en is niet zozeer een hoefziekte maar een stofwisselingsziekte, waarbij een verkeerde voeding een van de belangrijkste oorzaken is. Hierbij is aangetoond dat suikerhoudende producten hoefbevangenheid kunnen veroorzaken (mais, granen), indien een paard meer granen eet dan hij aankan. Haver is een graan, dat minder problemen lijkt te geven bij overeten.
Hoefijzers en verkeerde bekapping werkt het ontstaan van deze aandoening in de hand.
Over bevangenheid op de weide het volgende: het blijkt uit Duitstalige literatuur dat fructanen de boosdoeners kunnen zijn. Fructanen zijn langketenige suikerverbindingen, die slecht oplosbaar zijn, waardoor de voor een groot gedeelte onverteerd in de dikke darm aankomen, waar door bepaalde afbraakprocessen stofwisseling producten vrijkomen die zorgen voor een aseptische ontsteking van de laminae (=hoefbevangenheid). Fructanen komen met name voor in grassen die gestressed worden.
 • Gevaarlijk:
  • In de zonnige namiddag dag na een koude nacht net voor of in de bloeiperiode van het gras
  • pas ingezaaide bestanden
  • afgemaaide stoppel
  • gras met zeer veel stengel

 • Minder gevaarlijk:
  • in de ochtend een nacht temperatuur boven 5 C, in een weide met veel uitgegroeid groen blad

Fructanen zijn enkel gevaarlijk voor paarden met veel toxine stapeling ('bevangenheid gevoelige rassen'). 

Andere oorzaken (niet onbelangrijk): door de dierenarts veroorzaakt ten gevolge van (hoge doseringen) corticostero
iden, die bijna routinematig bij bevangenheid gevoelige rassen toegediend wordt ter onderdrukking van staart - en maneneczeem.


rontgen foto: kanteling hoefbeen


dwarsdoorsnede kanteling hoefbeen
Genezing
Direct voeding corrigeren richting hoge kwaliteit ruwvoer (vezelrijk hooi),  en vers water naar behoefte. Medicamenteus ingrijpen is soms nodig bij erg acute pijnlijke gevallen. De echte duurzame genezing moet door natuurlijke bekapping ingezet worden. Het hoefbeen wordt dan weer parallel met de grond gezet.

Zie case Corina