Hoefzweren

Hoefzweren
Hoefzweren kunnen ontstaan van buitenaf (nageltred, kneuzing). Het merendeel van de hoefzweren ontstaat echter door een slechte kwaliteit van de witte lijn.

Hier ziet u een slechte witte lijn, met kneuzingen (Bruise) en een aanzet tot zweervorming (hoof rot). Wat overigens op de plaatje wordt aangeduid als “White Line” is de witte lijn niet, maar de ongepigmenteerde binnenste laag van de hoefwand.

Een slechte witte lijn zegt iets over de kwaliteit van de laminae (de verbinding tussen hoefbeen en wandhoorn). De kwaliteit van de laminae vermindert door: te weinig doorbloeding, toxines, te lange wand (flare vorming), verkeerde stand of niveau van het hoefbeen. Ook hoefnagels die in de witte lijn worden geslagen, verzwakken de witte lijn en zijn een ingangspoort voor vuil en bacteriën.

Verkeerde bekapping (‘verzenen sparen’) leidt een standsverandering van het hoefbeen (kanteling naar voren). Dit leidt tot andere drukverhoudingen binnen het hoefkapsel, waardoor uiteindelijk het hoefbeen gaat zinken in de hoef, waardoor er een platte of zelfs bolle zool ontstaat (‘sinker’). De laminae zijn in dit geval uitgerekt en dit is zichtbaar als een uitgebreid witte lijndefect.

Als therapie geldt: ijzers er onderuit, zool sparen, flare’s losleggen, verzenen geleidelijk verlagen en mustangroll aanbrengen. Verder onbeperkt weidegang en lichte training op het harde (afhankelijk van gevoeligheid). Zie ook natuurlijke voeding en verzorging.