Mok

Dit is een eczeem aan de onderbenen (vooral de kootholte). Het wordt vaker gezien bij paarden met witte huid aan de ondervoeten.

Oorzaak: schurftmijten bij paarden met veel behang, ammoniak, modder (mud fever). Ook kan een te eiwitrijk rantsoen de dieren gevoeliger maken voor mok (weide mok).

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Dr. H. Strasser gooit het vrijwel helemaal op de logende werking van ammonium, dat als oplosbare ammoniak de huid irriteert. Dit zou zelfs tot in de wei doorwerken vanwege mestdeeltjes die meegenomen worden uit de stal.

Duidelijk is wel dat hygiene een rol speelt.

Als behandeling worden de aangetaste gedeelten geschoren (korsten verwijderd) en besproeid met een oplossing van bepaalde etherische olien en/of Aloe Vera. Daarnaast gaan we de voeding aanpakken (granenmengsel zonder chemie en melasse) en een supplement geven dat veel levende gistcellen bevat, samen met probiotica. Dit om te vertering te optimaliseren om (overtollige) eiwit uitscheiding via de mest te voorkomen en als zodanig de ammoniak belasting te reduceren.

Verder is een niet bemeste kruidenweide van belang om de eiwit/suiker belasting te verlagen en natuurlijke ontgifting te bewerkstelligen.