Peesblessures

Calidad
Hierboven ziet u de voorbenen van Calidad, een paard dat we nu (1 februari 2005) in revalidatie hebben. Zijn pees was halverwege het rechter voorbeen gezwollen en hij ging kreupellopen als hij in de les was.

Peesblessures worden vaak door trauma veroorzaakt te worden. Vaak is er ook een slechte kwaliteit van de pees aanwezig, die veroorzaakt wordt door verkeerde bekapping, hoefijzers, en te weinig beweging. De casus van Calidad illustreert dit duidelijk. De toon is te lang en de verzenen zijn ondergeschoven door slechte huisvesting. Hierdoor ontstaan piekkrachten in de buigpees door een verhoogde hevelwerking. Verder leidt te weinig beweging tot te weinig `training` van de pees (en spier) waardoor deze kwetsbaar wordt. Een hoefijzer verhindert het hoefmechanisme, waardoor er ook geen schokabsorptie is. Alle energie wordt onveranderd naar boven liggende weefsels doorgegeven, waardoor er niet-natuurlijke trillingen in onder andere de buigpees ontstaan. Dit is voor herstel van gekwetst (pees) weefsel slecht.
Het kapsel of de pees (of beide) kunnen kapot zijn.

Therapie
Het onderbeen van Calidad laat zien dat hij een te lange toon (met scheur) en ondergeschoven verzenen heeft. Dit leidt tot veel spanning aan de buigzijde van het been. We gaan proberen zijn toon in te korten (opzet) en zijn verzenen te fatsoeneren, om een beter grondvlak te cre
eren. Dit zorgt voor minder spanning in de buigpees. Verder gaan we hem weidegang geven en regelmatig (minimaal) 1 uur per dag rustige beweging op het harde. Regelmatig bewegen is van groot belang in het kader van het genezingsproces.

Verder wordt de plaats van trauma met Chinese kruiden behandeld. Soms kan homotoxicologische behandeling door middel van wekelijkse injecties in het bloed nodig of kan het geven van fytotherapeutische pijnstillers gewenst zijn (wilgebast).

Boxrust is bij chronische peesaandoeningen absoluut verkeerd, net als bandages etc. die de bloedtoevoer afknellen. Bij in het wederom in gebruik nemen van deze paarden zal het (niet elastische) littekenweefsel weer gaan scheuren. Verder zijn de niet-natuurlijke vibraties door hoefijzers schadelijk voor het genezingsproces. Het verhogen van de verzenen (wigjes) zal leiden tot schijngenezing en pathologische spier/peescontracties. Gebruik van corticosteroiden veroorzaakt    altijd tot weefselverzwakking. Verder wordt de huid verzwakt en kan bij langdurige toepassing problemen in de vorm van leververvetting en hoefbevangenheid ontstaan.