Rotstraal

Rotstraal
Van deze aandoening, die in de natuur nooit voorkomt, is bekend dat ze heel hardnekkig is. Vaak wordt er geprobeerd om rotstraal te bestrijden door de bacteriën aan te pakken door bijvoorbeeld teer te gebruiken en te zorgen voor een schone stal. Het is goed te begrijpen dat deze maatregelen niet voldoende zijn.

Het probleem zit hem in de vorm en diepte van de straal en in slechte hoornkwaliteit. Verder zijn aantasting door de logende werking van ammonium een oorzaak. Dit wordt veroorzaakt door slechte stalhygiëne.

De beslagen hoef heeft smalle en diepe straalgroeven, waar anaërobe bacteriën zich makkelijk kunnen handhaven. Het zelfschonend vermogen van de hoef is niet aanwezig door een afwezigheid van het hoefmechanisme, die een krimpende en uitzettende beweging van de straalgroeven mogelijk maakt.

De zoolhoornkwaliteit is slecht omdat de hoorngroei te traag is door een slecht functionerend hoefgroei mechanisme. En slechte hoorn is een makkelijk prooi voor bacteriën of hun stofwisselingsproducten.

Bij aanwezigheid van rotstraal moet al het ondermijnde hoorn weggesneden worden. Daarnaast moeten de maatregelen die gepaard gaan met natuurlijk bekappen leiden tot een verbetering. In acute situaties de straal uitwassen met een aloë vera oplossing en daarna met tea tree tinctuur in de straalgroeven druppelen.