Japanse Thee
Gezondheid
Thee zetten
Japans bedrijf
Assortiment
Over ons
Contact




 
Japanse Groene thee

Thee is een plant van de camellia familie die in subtropische gebieden van Azië groeit. Het drinken van groene thee begon 4000-5000 jaar geleden in China. Thee werd gedronken als kruiden geneesmiddel.

In Japan werd thee geïntroduceerd in het jaar 805, samen met het boeddhisme uit China. Thee was toen zeer waardevol, alleen monniken en edelen hadden er beschikking over.

Van origine komt thee dus uit China. Maar Japanners hebben op hun manier een productie proces ontwikkeld om Japanse groene thee te maken. Het belangrijkste kenmerk van Japanse
groene thee is dat hier prioriteit wordt geven aan smaak i.p.v. geur.

Om de verse groene kleur en kwaliteit van de bladeren te behouden gaat na de pluk meteen  de bewerking beginnen. Deze bewerking wordt de 'ruwe thee' productie genoemd. Dit houdt in: vochtige lucht blazen, stomen, koelen, wrijven, drogen, rollen, kneden en weer drogen. Daardoor behoudt groene thee de meest natuurlijke smaak van alle theesoorten. Deze eerste stap bepaalt de smaak, geur en kleur van Japanse groene thee. Een samentrekkende, wat bittere smaak, een verse bladeren aroma en een mosgroene (geelgroene) kleur zijn kenmerken van Japanse thee. Na de ruwe thee productie volgt een tweede bewerking die bestaat uit drogen, sorteren, snijden en vorm geven.

In Japan wordt groene thee gewoon "thee" (Ocha/お茶) of "Japanse thee" (Nihon-cha/日本茶) genoemd. Afhankelijk van seizoen, plantendelen en bewerking zijn verschillende soorten te onderscheiden.

Het thee drinken in Japan gaat samen met een levensfilosofie, genaamd "Wabi Sabi/侘び寂び". "Wabi Sabi" is een levensfilosofie die een belangrijke rol speelt bij de Japanse theeceremonie. De centrale gedachte in deze filosofie is een verlangen naar “de schoonheid van de eenvoud”.

“Wabi Sabi” staat voor de liefde voor de natuur en is op zoek naar oorspronkelijkheid. Ontdaan van alles wat niet nodig is om eenvoudig te zijn. De eenvoud maakt de sfeer "leeg". Door de leegheid ontstaat er ingetogen en subtiel plezier.

De Japanse groene thee begeleidt ons naar deze levensfilosofie. Het verlangt naar de rust en de eenvoud in het leven. Het volle respect voor waar u nu bent.
Als u Japanse thee zet, moet elke handeling bewust gedaan worden, om van het theezetten, in het hier en nu, een meditatief stiltemoment te maken. Dit is ook een van de gunstige effecten van Japanse groene thee op de gezondheid.







De meest gedronken Japanse groene theesoorten !

SENCHA (煎茶)
Dit is de meest gedronken variant. Het wordt gemaakt volgens de gangbare methoden, waarbij de bladeren gestoomd en gerold worden. De bladeren worden niet vermalen.

FUKAMUSHI CHA (深むし茶)
Deze thee wordt tweemaal zolang gestoomd als de gewone Sencha. Door dit verlengde stoomproces worden de bladeren poederachtig en krijgt de thee een sterkere smaak en een donkere groene kleur. De grasachtige, bittere smaak is er wat af. In deze thee is relatief veel blad materiaal verwerkt. Het unieke van deze variant is dat veel actieve componenten direct door het lichaam opgenomen worden, terwijl ze niet in water oplosbaar zijn.

MECHA (芽茶)
Mecha betekend knop thee. Dus thee met jonge bladknopjes die bij de eerste en tweede oogst verzameld zijn. Mecha heeft een sterke smaak en bevat veel cafeïne. Omdat de jonge knopjes veel vochtiger zijn dan rest van de bladeren, gaan ze zich rond vormen tijdens de productie. Door deze ronde vorm komen de stoffen langzamer vrij in de theepot. Daarom kan men meerdere kopjes genieten van Mecha. Omdat Mecha een sterke smaak heeft, moet men opletten met te heet water en te lange intrek tijd.




GENMAICHA (玄米茶)
De naam refereert aan ‘bruine rijst’, bij ons bekend als zilvervlies rijst. Dit is dus de korrel met kaf. De rijst wordt geweekt, gestoomd en ‘gepopped’. Daarna wordt thee en rijst ongeveer 50:50 gemengd met (vaak) Sencha. Deze vermenging met rijst verminderd het gehalte aan cafeïne en theanine, waardoor het beter geschikt is voor kinderen en ouderen. Vaak wordt Genmaicha gemengd met Matcha.


MATCHA (抹茶)
Dit is steengemalen Tencha. Donkere Matcha (Koicha) wordt gebruikt in de traditionele theeceremonie. In vroegere tijden werden struiken gebruikt die vaak ouder dan 100 jaar waren. Nu worden speciale varianten gekweekt, samen met bedekte teeltmethoden die de beste Matcha voortbrengen. Het is een specialistische bewerkingswijze, die vaak ‘op maat’ gemaakt wordt bij bepaalde gerechten.





KONACHA(粉 茶)
Konacha is groene thee die is samengesteld uit de thee stof, thee knoppen en kleine blaadjes die achterblijven na verwerking van Gyokuro of Sencha. Omdat de structuur van Konacha zo fijn is, drinkt men bijna hele theebladeren die meer gezonde stoffen bevatten als gewone thee. Konacha is goedkoper dan Sencha, maar men kan nog steeds de smaak van dure theesoorten proeven. Konacha wordt vaak geserveerd in sushi restaurants in Japan.



SHINCHA (新茶)
Dit is de ‘nieuwe’ thee, refererend aan de eerste pluk in het voorjaar. Deze eerste pluk begint in het uiterste zuiden (Kyushu) en verschuift noordwaarts in de loop van het seizoen. Gedurende de winter verzamelt de theeplant voedingsstoffen, die gebruikt gaan worden voor de eerste spruiten en bladeren. Deze eerste pluk is dan ook bijzonder in voedingrijkdom. Traditioneel wordt de 88e dag na de 4e februari gezien als een belangrijke plukdag. Theebladeren van deze pluk dragen bij aan een jaar lang ‘gezondheid’ en ‘blijheid’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Shincha een jonge, rijke, verkwikkende smaak heeft. Het relatief lage gehalte aan catechines en cafeïne maakt deze thee ook minder bitter. Het relatief hoge gehalte aan aminozuren (theanine) zorgt voor de ‘ronde, volle en zoete’ smaak.


GYOKURO (玉露)
Dit is Japanse groene thee van de hoogste kwaliteit! De theestruiken van Gyukuro thee worden 20 dagen voor het plukken afgedekt met een kleed of scherm. Deze beperkte lichtinval leidt tot minder catechine vorming uit aminozuren (theanine). De smaak wordt hierdoor rijker en minder bitter. Het aroma lijkt wat op die van nori zweewier.





Kenmerken van Japanse groene thee

De klassen
Thee bladeren worden geplukt vanaf midden april t/m de zomer. De oogst begint in het voorjaar vanaf de zuidelijkste plaats zoals Kagoshima. Daana Yamecha en Ureshinocha.

De eerste oogst heet Ichibancha (eerste pluk), daarna Nibancha (tweede) en daarna Sanbancha (derde). Hoe eerder geoogst wordt hoe duurder de thee is. Ook de vorm van thee bladeren, geur, kleur en smaak zijn van invloed op de prijs.


Vorm van thee bladeren
Hoe meer de bladeren op elkaar lijken, hoe hoger de kwaliteit.  Dit is thee van de eerste pluk. Thee die een prijs wint, ziet er naaldvormig uit en heeft identiek lengte. De kleur van hoge kwaliteit thee is diep groen en het heeft veel glans. Vanaf tweede en derde oogsten worden bladeren ongelijk en wordt kleur ook meer geel-groen.


Geur
Hoe duurder de thee wordt, deste sterker de geur. Als u een zakje van dure thee openmaakt, ruikt u de sterke groene thee geur in de hele kamer.


Kleur
Hoog kwalitatieve thee heeft een diep groene kleur. En de thee blijft ook sterk bij de tweede en derde schenking. De mindere kwaliteit thee geeft een lichtere kleur. Af en toe is er een bijna bruine kleur.


Smaak
Natuurlijk, hoe duurder de thee, hoe lekkerder (meer theanine: volle en zoete smaak). Als u goede thee drinkt blijft de aangename smaak in uw mond. De duurdere thee kunt u ook meerdere keren opschenken. Goedkopere thee kunt u misschien maar een keer gebruiken.




Back to HP Biomentor Foundation
Broekhem 65 6301HE Valkenburg