Japanse Thee
Gezondheid
Thee zetten
Japans bedrijf
Assortiment
Over ons
Contact




 
Thee zetten

Om Japanse groene thee op een juiste manier te kunnen genieten, moeten we een aantal eenvoudige, maar noodzakelijk stappen nemen.
Het voorbereiden en maken van groene thee is net zo’n  belangrijk plezierig moment als het drinken van thee.

De verschillende componenten van de thee lossen op bij verschillende temperaturen. De adstringerende (bitter, samentrekkend) componenten lossen op bij 80 ℃, terwijl de smaak bestanddelen (zoeter, aminozuren, theanine) oplossen bij 50 ℃. Smaken verschillen, daarom is de opgiet temperatuur vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Ook hoeveelheid thee, water, kwaliteit van de thee en intrek tijd hebben invloed op de smaak.

De smaak van Japanse groene thee wordt gevormd door Theanine (Umami/旨み : zoetere en lekkere smaak), Catechinen (Shibumi/渋み : aangename samentrekkende bitterheid)  en Cafeïne (Nigami/苦み : gewone bittere smaak). Het vrijkomen van deze stoffen is afhankelijk van de water temperatuur. 

Als thee met een hoge temperatuur getrokken wordt, komen Catechinen en Cafeïne snel en veel vrij.

Maar als thee met een lagere temperatuur wordt getrokken, komt er Theanine makkelijker vrij, terwijl Catechine en Cafeïne langzamer worden losgelaten zodat de smaak van thee aangenamer wordt en de bitterheid van groene thee milder wordt. Hoge kwaliteit groene thee wordt daarom met een lagere water temperatuur getrokken om de smaak aangenamer te maken door meer Theanine vrij te laten komen.

Als men van een bittere smaak houdt, is het dus aan te bevelen om met een hogere water temperatuur thee te maken en gedurende een langere tijd te laten trekken.

Vaak kan met één portie drie maal schenken. De verhouding van de inhoudstoffen varieert per schenking volgens onderstaand schema. Met 'kopje' bedoelen we opgieting.

In Japan wordt het gezegd: "De eerste schenking geniet je
Umami/旨み. De tweede schenking proef je Shibumi/ 渋み en de derde schenking is meer voor Nigami/苦み."


  TEST: 5g Sencha standaad kwaliteit met 150ml water en gedurende 60 sec intrek tijd

(klik op de lijst voor een vergroting)




De nodige voorwerpen (Chaki/茶器)

Bij de Japanse theeceremonie worden hele speciale voorwerpen gebruikt. Wij zullen ons beperken tot de meest gebruikelijke.

De theepot (Kyusu/急須) -------> ons assortiment


Dit is het belangrijkste voorwerp om groene thee te maken. De keuze van de soort pot heeft te maken met het versterken van bepaalde eigenschappen van de thee, zoals:
  • Gyokuro : 90ml
  • Sencha met hoge kwaliteit : 120 ~ 250ml
  • Sencha met normale kwaliteit : 250 ~ 350ml
  • Genmaicha : 600ml
Materiaal
De bekende Japanse thee pot is bruin aardewerk zoals de bovenstaande foto
. Deze klei bevat een grote hoeveelheid ijzeroxide. Daardoor is hij rood gekleurd. Wanneer thee gezet wordt in de Tokaname theepot, reageren de tannines met het ijzeroxide, daardoor de wat bittere en wrange smaak geneutraliseerd wordt.

Filter
Een pot met een filter aan de basis van de tuit is de beste vorm om Japanse thee te zetten omdat de thee bladeren in de pot meer vrijheid hebben om zich te ontvouwen.


Een pot met een filterhouder in het opgietpunt. U kunt het beste een filter gebruiken die groot is en de volle diepte van de pot bereikt. Als het filter te klein is, kunt u deze beter als volgt gebruiken: doe de bladeren los in de pot, giet op en schenk uit door het filter in een kopje.


"
Yokote"  handvat
Het handvat van de theepot staat op iets minder dan 90 graden (co. 80 ~ 85 graden) van schenktuit. Dit is beste plaatsing om thee met een hand makkelijk te schenken. De mooi gevormde en gebalanceerde Kyusu kan op dit handvat staan (zie de onderstaande foto).


Een gaatje op de deksel moet bij de tuit zijn om de juiste lucht stroming te stimuleren gedurende het schenken.



De kopjes (Yunomi/湯呑み)-------> ons assortiment


In Japan wordt thee meestal gedronken uit een speciaal theekopje die Yunomi wordt genoemd. Het genot van het theedrinken wordt vergroot door het gebruik van verschillende drinkkopjes, afhankelijk van de theevariant.

De ideale breedte van een theekopje om makkelijk met een hand vast te kunnen houden is 6,6 cm. De meeste Japanse theekopjes worden ook op deze maat gemaakt. De lengte van het kopje is afhankelijk van de soort thee die men gaat drinken. Hoe hoger de kwaliteit, hoe kleiner het kopje.

De duurdere, exclusieve thee wordt geschonken in kleine kopjes 40 ml, zoals Gyokuro. Voor Sencha met hoge kwaliteit of Fukamushi gebruik men een kopje van 100 ml.
Het materiaal is ook van invloed. Vaak wordt een porseleinen theekop gebruikt voor deze hoge kwaliteit thee, terwijl een gemiddelde kwaliteit of Genmaicha in een aardewerken kop uitgeschonken wordt. Goede thee wordt gedronken in kopjes die van binnen wit zijn, om de mooie groene kleur beter te kunnen waarderen.

Als thee aan gasten wordt geserveerd, is dit netter om een dekseltje op het kopje te doen en op een schotel (Chataku) te zetten. Door het dekseltje koelt de thee niet te snel af, en komt er geen stof in de thee.

De porseleinen theekop
Dun, licht en zacht in de hand. De binnenkant van de meeste porseleinen theekopjes is wit om de mooie mosgroene kleur van de Japanse groene thee volledig tot uiting te laten komen.
Omdat het zo dun is wordt de water temperatuur gemakkelijk overgedragen. Daarom is hij beter  geschikt voor hoge kwaliteit thee die met iets lagere temperatuur wordt gezet.
In Japan wordt een porseleinen theekop vaak gebruikt bij speciale gelegenheden. Ook omdat hij zo dun is, kan men door  kleinere slokjes te nemen op een verfijndere manier thee proeven.

De aardewerken theekop
De sterkere en dikkerwandige aardewerken kop wordt in Japan gebruikt in het dagelijks leven. De thee blijft langer warm. Het is meer geschikt voor thee die met gloeiend heet water word gezet. Er zijn verschillende vormen en maten. Voor Sencha is een 100~150ml kopje geschikt en voor Genmaicha 250 ml.



Schotel (Chataku/茶托)-------> ons assortiment


Als thee aan gasten wordt geserveerd, is het netjes om dit op een schoteltje te doen. Vaak zijn deze gemaakt van mooi afgewerkt, gelakt hout.



Bewaar doos(Chazutsu/茶筒)


Om thee te bewaren gebruiken men in Japan vaak een sierlijke tinnen bus. De meeste theedoosjes hebben dan ook vaak een goed afsluitbare binnen dop van kunststof en een grotere buitendop zodat lucht niet binnen komt.



Theelepel(Chasagi/茶杓)


Vaak gemaakt van bamboo of hout. Zorg ervoor dat de (afgestreken) lepel ongeveer 2 g thee kan bevatten.




  Richtlijn qua theesoorten



* Dit is slechts een richtlijn hoe thee gemaakt kan worden. Het beste is om een eigen smaak te vinden.

* Hoe veel thee men uit één portie (4 ~6g per twee personen) kan halen, is afhankelijk van de gewenste smaak. De derde schenking kan "dun" van smaak worden. Maar zoals volgens de test eerder vermeld (zie hier) bevat het derde kopje toch behoorlijk wat inhoudstoffen.



Zetten van Japanse groene thee

Water
Om goede thee te zetten is de waterkwaliteit erg belangrijk.  Zacht water is het beste, dus met weinig magnesium en calcium, zoals in de meeste bronwatermerken.  Als thee in zacht water is gezet, wordt de smaak aangenamer en de kleur donkerder.


  Bereidingswijze
* Op het moment wanneer u thee wilt schenken, kunt u ook de theepot draaien als u van sterke thee houdt. Door het draaien van de theepot komen er veel stoffen uit de thee bladeren vrij, die een gunstig effect hebben op het lichaam!


Back to HP Biomentor Foundation
Broekhem 65 6301HE Valkenburg