Overgewicht

Zoals veel mensen in de westerse wereld, kampen ook dieren met het probleem van te zwaar zijn en net zoals bij de mens zijn er veel gezondheidsrisico's aan verbonden:
  • gewrichtsproblemen
  • leverziekten
  • suikerziekte
  • te hoge bloeddruk
  • hart en vaatziekten
  • kanker

Wanneer is uw dier te zwaar?
Wanneer u moeite heeft met het voelen van de ribben en als de buiklijn richting bekken niet meer naar boven loopt. Van bovenaf gezien moet op de plaats van de lendenen een indeuking te zien zijn.

Oorzaken
Veel dieren worden van hun eierstokken en testikels ontdaan. Dit leidt tot een daling van het stofwisselingsniveau waardoor dieren die dezelfde hoeveelheid voer krijgen dan voordat ze 'geholpen' werden, dikker zullen worden.

Breng twee weken van tevore voor castratie of sterilisatie het voerniveau terug met 25 tot 30%. Houdt dit 4 tot 6 weken vol. Tegen die tijd hebben hormoonproductie en stofwisselingsreacties zich ingesteld op het ontbreken van de geslachtsklieren. De 'thermostaat' van de eetlust heeft zich gedurende die tijd dan ook lager ingesteld. Dan kan uw huisdier de voedselopname zelf reguleren op handhaving van het lichaamsgewicht en niet op 'aankomen'.

Een andere belangrijke oorzaak is het voer. Uw te dikke huisdier is waarschijnlijk aan het hongeren en eet daarom te veel. Hij heeft gebrek aan essentiele elementen die hij echt nodig heeft: enzymen, organische sporenelementen, natuurlijke vitamines. Hij zal net zolang door blijven eten totdat het beperkend voedingsbestanddeel in voldoende mate opgenomen is. De kwaliteit van de huidige voeders zorgt ervoor dat dit nooit wordt bereikt.
Deze tegenstrijdigheid bestaat ook bij de mens: te dik zijn en toch van alles te tekort komen.

Commerciele voeders zijn vol met stoffen die uw huisdier niet nodig heeft (suiker, zout, vulstof), verwerking maakt de bestanddelen niet alleen nutteloos, maar ook schadelijk (acrylamides, transvetzuren). Wat overblijft zijn lege calorien. Dat wil zeggen suikers en vetten zijn aanwezig maar niet de noodzakelijke stoffen (B vitamines, organisch chroom etc) om deze bestanddelen op een juiste manier in het lichaam te verwerken.
Hoeveel chips kunt u eten om een vol gevoel te krijgen ten opzichte van aardappelpuree ? Reken dan de calorien eens uit die u binnen heeft gekregen.
Hetzelfde geldt voor de commerciele droogvoeders !!
Tel daarbij de geur - kleur- en smaakstoffen om uw huisdier te verleiden om nog meer junkfood te eten en we hebben een perfect scenario om te dik te worden.
'Senior' en 'Light' producten zullen de tekorten alleen maar groter maken, met als gevolg dat op den duur vacht en huidproblemen gaan ontstaan.

Voer verse en rauwe producten, eventueel aangevuld met de noodzakelijke organische mineralen, vitaminen en sporenelementen. Vers en rauw bevat 70% water. Dit op zich, is al gunstig om af te vallen. Voer naar streefgewicht. Voer voornamelijk als ontbijt en lunch en niet voor het slapen gaan (1:1:1). Gebruik nooit voer of versnaperingen als beloning !!

Ontgiftiging is belangrijk.
Ga bij verandering van voersoort dan ook altijd geleidelijk aan de slag. Een week gebruiken om over te schakelen (1/7 nieuw en 6/7 oud op de eerste dag, 2/7 en 5/7 op de tweede dag etc.) Vaak hebben dikke dieren last van obstipatie. Gebruik een mild laxans ( plus Green Magma plus Mifloran) tijdens het vasten en gedurende de overschakeling. Soms zie je dat een dier na de overschakeling meer van het nieuwe voer gaat eten. Sta dit toe. Hij is zijn tekorten aan het aanvullen. Later zal hij gaan uitbalanceren en gaan afvallen.
Wij kunnen u van advies dienen als u zelf voer wilt klaarmaken voor uw huisdier. Ook zijn er goede rauwe diepvriesmaaltijden beschikbaar.
Bij extreme vetzucht kunnen we voor uw hond een speciaal bruine rijstmenu samenstellen om af te vallen. Dit bevat bij geen gemakkelijk verteerbare koolhydraten en is geheel vegetarisch.

Niet genoeg bewegen is een andere oorzaak van te dik worden. Voldoende regelmatige lichaamsbeweging is essentieel. Ga met uw kat spelen (tweemaal per dag) en zorg dat er voldoende afleiding is (catnip speeltjes, matatabi).
Geen voer geven in plaats van aandacht!

Natuurlijk moeten er ziekelijke oorzaken van dik worden (schildklier, bijnier, suiker) eerst uitgesloten worden.