DAP Bio Mentor
DAP Bio
                Mentor
Voeding
DAP Bio
                  Mentor
Vlooien/Teken
Entingen
Wormen
Huidproblemen
Overgewicht
Maag en darm Gebitsproblemen
Suikerziekte Schildklier
Braken Nierproblemen
Verstopping Urinewegproblemen







Urineweg problemen

Bij de kat is de oorzaak vochttekort, verkeerde voeding en stress. Vaak zien we het bij de binnenkat die op droogvoer staat. Katten moeten vocht opnemen met de maaltijd.
 
Ze drinken te weinig ‘erbij’ zeg maar. Ze hebben niet zo’n goed ontwikkeld ‘dorstgevoel’. Als commercieel droogvoer het hoofdvoedsel is, leidt dit gebrek aan dorst  tot laaggradige ‘subklinische’ uitdroging. De kat zitten zo in elkaar dat ze het meeste water in de natuur via hun prooi binnen moeten krijgen  en 75% van die prooi bestaat uit vocht. Droogvoer bestaat maar voor 10% uit vocht.

Dus een kat op droogvoer zal meer drinken dan een kat die blikvoer of versvoer eet. Maar als je alle vocht optelt die de kat binnenkrijgt, dan blijkt dat de ‘droogvoer’ kat slechts de helft van de hoeveelheid vocht opneemt, vergeleken met een kat die ‘nat’ voer eet. De uitdroging leidt heel geconcentreerde urine, waarin kristallen makkelijker kunnen ontstaan. De kristallen ‘verwonden’ de blaaswand en wand van de pisbuis, waardoor er ontstekingsreacties volgen.

Bovendien veroorzaken de plantaardige ingrediënten in het droogvoer een urine die te basisch is. Deze basische urine is gunstig voor ontsteking en kristalvorming.
Commercieel droogvoer heeft een hoog gehalte aan mineralen, vaak hoger dan de fysiologische behoefte. Een van de belangrijkste urineweg- kristalsoorten bestaat uit calcium, magnesium en fosfor (‘triplefosfaat’).

U kunt zich nu gemakkelijk voorstellen dat een binnenkat op droogvoer, bijna ‘een recept’ is voor het ontstaan van dit soort problemen, vooral als er ook nog een factor ‘stress’ is. Stress leidt tot een onregelmatig ‘drink - en plas patroon’, waardoor uitdroging en het te lang ophouden van urine hand in hand gaan. Urine ophouden (‘retentie’) is ook in het voordeel voor de kristalvorming.

Stuivend kattenbakstrooisel slaat neer op de vacht van de kat, die dit vervolgens weer oplikt en nog meer mineralen belasting voor het lichaam is het gevolg.
 
Te weinig of smerige kattenbakken leidt tot ‘kattenbakstress’ met als gevolg dat de urine te lang opgehouden wordt …..of dat de kat een andere plaats kiest…
 
De verstopte kater zal zichzelf vergiftigen, omdat de nieren niet meer kunnen functioneren. Dit gaat zeer snel. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kater dood op de kattenbak aangetroffen wordt.
 
Om dit soort (ernstige) problemen te voorkomen kunnen de volgende maatregelen helpen:
  • overschakelen op nat voer (vers voer of blikvoer)
  • kattenbak regelmatig verschonen
  • overgaan op niet stuivend kattenbakstrooisel
  • aanschaffen circulerende drinkbak (Pet Fountain Drinkwell)
  • zacht drinkwater geven
  • aantal kattenbakken = aantal katten plus 1
  • regelmatig (er) uitlaten
  • stress reduceren (Feliway, Matatabi stokjes)


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org