DAP Bio Mentor
DAP Bio Mentor
Filosofie Stichting BIomentor
Biomentor Farm
Bestuur Regeneratief
Landschap
Hooianalyse Mindmap
Educatie Kleine
Watercyclus
Japanse Thee Contact




Educatie

Geachte lezer,

Welkom op de onderwijssite van de Stichting Biomentor.

We hebben hier 10 jaar aan gewerkt om tot een inhoud te komen die actueel, praktisch en inzichtelijk zo veel mogelijk verfijnd is.

Onze activiteiten zijn onder te verdelen in:

  1. Biomentor Farm (zie daar)
  2. Bijhouden en actualiseren van de bibliotheek
  3. Praktisch leren


Ad. 2
Bijhouden en actualiseren van de bibliotheek.

Geadviseerde volgorde van studeren:

  1. Intro
  2. Bodem
  3. Klimaat en weer
  4. Waterparadigma
  5. Keyline
  6. Holistisch graasmanagement
  7. Voeding planteneters
  8. Varkens beweiding
  9. Oeverbegrazing, waaronder Strabeekervloedgraaf
  10. Mest en Compostering
  11. Zaaien
  12. Weideplan
  13. Haney bodemtest
  14. Monitoren
  15. Case studies

Kort overzicht van de inhoud  en bron informatie.


2. Bodem (31 pagina’s)
Dit is onder andere een vertaling van de inhoud van Elaine Ingham ’s beschrijving van de bodem, bodemprocessen en bodemleven.

www.soilfoodweb.com. Een regelrechte aanrader zijn de animatie video’s die op deze website te zien zijn.

Map Bodem


3. Klimaat en Weer (22
pagina’s)
Walther Jehne benadrukt hier het belang van een goed functionerende, hydrologisch gestuurde bodem met een hoog organische stof gehalte.

Een bodem die een sponsfunctie heeft, die vegetatie laat ontstaan en via die vegetatie waterdamp evaporeert in de atmosfeer, die dus warmte onttrekt en via latente warmte stromen, deze ofwel tot wolken omvormt of vrijlaat in het universum. Aangevuld met eigen opmerkingen en illustraties.

Map Klimaat en Weer


4. Waterparadigma (102
pagina’s)
Michal Kravcik e.a. hebben in Tsjechoslowakije veel werk verricht t.a.v. het behoud water in bodems, biomassa op die bodems,  en waterbekkens/waterwegen. Eén centraal thema komt telkens terug: het belang van de kleine watercyclus.

Vanuit een historisch perspectief wordt dit verder uitgewerkt tot een praktisch model voor ecosysteem en klimaatherstel.

Map Waterparadigma


5. Keyline (11
pagina’s)
P.A. Yeoman ontwikkelde dit intelligente design om water om het landschap te houden. Centraal staat hierbij dat regenwater over de heuvelruggen wordt geleid en dat zo min mogelijk water via de valleien wegstroomt. Dit is een vertaling van een gedeelte van Richard Perkins boek ‘Making Small Farms Work’

Map Keyline


6. Holistisch Graas Management (78
pagina’s)
Dit is bedacht en geïmplementeerd door Allan Savory van Holistic Management International en Savory Global. Het gaat bij holistisch begrazen om een evenwicht tussen begrazing en laten rusten van de vegetatie. De timing van de 2e beet op hetzelfde plantje is cruciaal.

Hiertoe is niet zozeer de hoeveelheid dieren van belang, maar de tijd dat die dieren op een perceel verblijven. Een gedeelte over Agroforestry is hierin ook opgenomen.

Map Holistisch Graasmanagement


7. Voeding planteneters (9
pagina’s)
We gaan hier vooral praten over de aanvulling (supplementatie) op gras en ruwvoer. Doordat de bodems vaak in onbalans zijn, is de vegetatie die op deze bodems groeit, dit ook. Middels een gewasanalyse kunnen we de correctie berekenen en deze kan met mineralen en spoorelementen aan de dieren gegeven worden.

Een gedeelte van deze aanvulling zal niet altijd opgenomen worden, maar uitgescheiden in de urine en ontlasting, zodat de bodem ook nog een beetje correctie mag ervaren. Deze info komt hoofdzakelijk van Eleanor Kellon, dierenarts gespecialiseerd in het metabool syndroom bij paarden.

Onder regeneratieve omstandigheden zijn deze berekeningen ook valide voor andere planteneters.

Map Voeding Planteneters


8. Varkens Regeneratief Buiten Houden (28
pagina’s)
We zien vaak dat varkens die buiten worden gehouden, moeten vertoeven in een omgeving die alleen maar modderig is. Dit komt omdat ze veel te lang of soms continue op één perceel verblijven.

Veel informatie is afkomstig van Joel Salatin (Polyface Farms)  en video’s van Acres USA om te laten zien dat varkens functioneel bij het begrazingsplan betrokken kunnen worden en hun weiden of bosgrond niet in een modderpoel veranderen.

Map Varkens Beweiding


9. Oeverbegrazing/begrazing Strabeekervloedgraaf  (16
pagina’s )
Het begrazen van oevergedeelten is een vak apart. We willen graag dat de oevers ook altijd met een grote variatie van groen bedekt is. Dit doen we onder andere door de dieren slecht selectief aan de oeverrand toe te laten, frequent omweiden en onstabiele oevers niet te begrazen.

Oevergebieden krijgen dan ook hun sterke, erosie ongevoelige bodems, waarbij we ook streven naar een uitbundige strooisellaag (= opzuigen neerslag).

Het laten ontstaan van een gezonde bodem onder waterniveau, plus waterminnende planten op deze bodem, op de ondiepere oevergedeelten, op gedeelten die overstroomd worden en op de 'droge' oevergedeelten is een ‘must’,  niet alleen voor verantwoorde stormwateropname, maar ook voor de (afstromende) waterkwaliteit. Het hele oevergebied wordt dan ook een  afval- en meststoffenfilter, waardoor de blauwalg kansloos wordt.

Ook zien we dat deze uitbundig begroeide waterwegen hun water tijdens droge tijden behouden door schaduwwerking en condensatie.

Map Oeverbeweiding


10. Mest en compostering (11
pagina’s)
‘It is not the cow, it is how’. We zullen laten zien dat weidende planteneters nauwelijks bijdragen tot CO2, methaan en stikstof vervuiling. Vaak wordt in discussies hierover de context totaal over het hoofd gezien.

We gaan praten over het proces van compostering, methoden van composteren, grondstofverhoudingen, wanneer en waar bemesten etc.

Map Mest en Compostering


11. Zaaien (9
pagina’s)
We gaan praten over zin en onzin van zaaien, welke mengsels, welke manieren en wanneer.

Map Zaaien


12. Weideplan (41
pagina’s)
We gaan nu praktisch uitwerken vanaf Google tot realiteit, hoe we een stuk land regeneratief kunnen transformeren. Dit is een methode die we onszelf met vallen en opstaan geleerd hebben. Met veel eigen tekeningen en foto’s.  Veel info komt echter ook van Richard Perkins boek “Making Small Farms Work”.


Map Weideplan


13. Haney Bodem Test (17
pagina’s)
Deze test voor bodemgezondheid is een geïntegreerde benadering die chemische en biologische bodemtestdata bepaalt. Deze test is zo samengesteld dat zoveel mogelijk de natuurlijke procesgang nagebootst wordt.  De Haney test kan op elke grondsoort getest worden, onafhankelijk van het management.

Sommige data die bepaald worden, zijn dezelfde als bij de meer traditionele bodemtesten. Bodem pH en organisch stof  % zijn voorbeelden hiervan. Het essentiële verschil is dat met de Haney bodemanalyse milde oplosmiddelen gebruikt worden (zie ‘procedure’).

Verder verschilt de Haney test met verschillende  traditionele testen, omdat deze ook bodem gezondheid indicatoren evalueert, zoals bodemademhaling CO2, wateroplosbaar organisch C en N en de verhouding tussen hen. Als laatste wordt de Bodem Gezondheid Score (BGS) berekend vanuit de voorgaande gezondheid indicatoren.

Alhoewel we altijd gedacht hebben dat meer beter is, blijkt uit veldproeven dat er veel geld nutteloos gespendeerd wordt aan kunstmest, niet alleen qua materiaal zelf, maar ook fossiele input, arbeid etc. Laat staan de ecologische schade van uitgespoelde en vervluchtigde stikstof en fosfaat.(Oorspronkelijke tekst van Ward Laboratories)


Map Haney bodem test


Map Bodemuitslag


14. Biodiversitei en Monitoren (12
pagina’s)
Mensen van het Savory Instituut (HMI) hebben een monitoringssysteem uitgewerkt dat we enigszins aangepast hebben aan onze situatie. We hebben een spreadsheet gemaakt die de diverse waarnemingen langs de transecten  kan verwerken tot een puntenscore.

Map Biodiversiteit

Map Monitoren


15.
Case studies



Back to HP Stichting Biomenrtor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
 tel+31-43-6011418 stichting@biomentor.org

Contact