DAP Bio Mentor DAP
        Bio Mentor
Weerstand DAP
         BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever
Leverziekten

Hoe ontstaan leverproblemen?
De lever zorgt o.a. voor de afvalverwerking. Te veel blootstelling aan giftige stoffen zorgt ervoor dat de lever overbelast wordt en dat de toxische stoffen noodgedwongen in het vet en bindweefsel opgeslagen worden. Ook in het vet van de lever zelf.

Katten met overgewicht die een aantal dagen niet eten, kunnen ook met een ernstige leververvetting te maken krijgen. De oorzaak hiervan is niet bekend
Bij verteringsproblemen zijn de darmen Ďopení waardoor via het poortader systeem de lever onder vuur komt te liggen.

Teveel suikers in de voeding geven een chronisch te hoog bloedsuikergehalte. Het teveel aan suikers moet dan als vet worden opgeslagen, ook in de lever.
Soms is er sprake van een chronisch actieve leverontsteking, waarbij fasen van rust en opflikkering van de ontsteking elkaar afwisselen. De oorzaak is niet bekend, maar men denkt aan virale Ė of bacteriŽle infecties.  Net zoals bij de mens bij virale hepatitis, zou de afweerreactie van het lichaam schadelijker kunnen zijn dan het micro-organisme zelf (auto-immuunziekte).

Spoelwormen kunnen bij de jonge hond de galuitgang inkruipen en deze blokkeren, waardoor galstuwing kan ontstaan. Verder kunnen rondtrekkende spoelworm-larven de lever zelf beschadigen.
Omdat de lever veel bloed en lymfe van het lichaam Ďverwerktí , wordt hij ook vaak gastheer voor tumoren.
 
Het symptoom
 • Veel drinken en plassen is vaak slechts een onderdeel van geheel van symptomen. We zien in combinatie vaak het volgende:
 • vermageren
 • geelverkleuring slijmvliezen
 • slecht eten
 • huidproblemen
 • slechte vachtconditie (grove huidschilfers)
 • vermoeidheid
 • lusteloosheid
Gevolgen van leverproblemen voor de rest van het lichaam
Zonder lever geen leven. Een goede leverfunctie is voorwaarde voor gezondheid en welbevinden. Bij een lichte vorm van leverontsteking zal hooguit lusteloosheid opvallen. Bij ernstige leverproblemen zien we o.a. waterzucht, hersenaantasting, huidzweren.

De integratieve behandeling van leverziekten
overschakelen op goede kwaliteit verse voeding om toxische belasting EN tekorten te voorkomen.
Orgaantherapie met rauwe leveronbetwist organische herkomst.
verschaffen van supplementen die veel essentiŽle aminozuren, vetzuren en vitaminen bevatten (spirulina, Missing Link, chlorella, Cholodin)
de Chinese kruidencombinatie Xiao Chai Hu Tang (minor bipleurum cocoction)
Mariadistel concentraat
drinkwater van goede kwaliteit
stress vermijden, dus ook voldoende beweging geven
probiotica om schadelijke darmomzettingen te voorkomen en om het immuunsysteem te moduleren

Zelfhulp bij leverklachten
Naast bovengenoemde hulpmiddelen wil ik hierbij nogmaals benadrukken dat een stressvrije omgeving en voldoende beweging essentieel zijn. Volgens de Chinese ziekteleer staat de lever in nauwe relatie met mentale status. Frustratie, irritaties en opgekropte agressie zijn negatieve factoren. Een assertieve, kalme roedelleider in de vorm van een evenwichtige baas zijn zeer belangrijk voor herstel en voorkomen van leverklachten.

Gangbare benadering van leverklachten
Ook hier weer antibiotica en prednison. Moderne geneeskunde en een fantasierijke, brede  oriŽntatie gaan niet samen.

De dieetvoeders hebben wel positieve kanten zoals extra vitaminisering, antioxidanten, maar gebruiken plantaardige eiwitten en een verlaagd vetgehalte. Dierlijke eiwitten zijn qua biologische waarde superieur voor de hond (hond is geen konijn). Zo ook de vetten van dierlijke oorsprong. Zijn nodig voor opname van vetoplosbare vitamines, celwand kwaliteit, cel communicatie, vitamine D synthese, en ga zo maar door.

Het zinkgehalte is verhoogd om koperstapeling te voorkomen (?), terwijl om dezelfde reden het kopergehalte verlaagd is. Koperstapeling wordt sporadisch gerapporteerd bij Westies en Dobermanns. De Bedlington terriŽr staat er bekend om (erfelijk).

Het lijkt erop dat hier een soort bangmakerij gepleegd wordt. Let wel dat koper een essentieel sporenelement is met zeer veel nuttige eigenschappen zoals betrokkenheid bij de kwaliteit van pezen, beenderen, bloed en bindweefsel.

Wij zouden wel eens klinische gegevens willen zien van honden met leverproblemen, gezet op een commercieel leverdieet, maar dan met resultaten op de langere termijn.

Preventie
natte, liefst rauwe voeding die aansluit bij de biologie van uw huisdier
stressvrije omstandigheden, onder een capabele, rustige en  assertieve leider
voldoende beweging.
Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org