DAP Bio Mentor DAP
        Bio Mentor
Weerstand DAP
         BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever
Weerstand

Voeding, gezondheid en weerstand: Tussen deze drie eenheden bestaan een hechte relatie. Een diergerichte, natuurlijke voeding is de basis voor gezondheid en vitaliteit, waarbij gezondheid meer is dan afwezigheid van ziekte. Vitaliteit (uithoudingsvermogen, levendigheid, seksuele activiteit en agressie) hoort er duidelijk bij. Vitaliteit en weerstand zorgen samen voor het onder controle houden van ziektekiemen. Niet zozeer om ze te elimineren, maar om ze tot een niet schadelijk niveau terug te dringen om de weerstand voortdurend te prikkelen en sterker te maken (‘everything that doesn’t kill you, makes you stronger’). De bacterie is niets, postuleerde Pasteur, het gaat om het terrein. Dus als het terrein op orde is, heeft de bacterie geen kans.

Ontregelingen van de afweer komen voort uit
1. te steriele leefomgeving
2. toxische belasting
3. tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen

Ad 1.De steriele leefomgeving
Dieren en ook mensen werden vroeger geboren en groeiden op in een leefomgeving die verre van steriel was. Als eerste aanraking met de buitenwereld is het geboortekanaal. Hier vindt de eerste ‘enting’ van ons darmkanaal plaats. Aarde, modder, planten, compost en dergelijke waren de elementen die het microbioom naderhand gaan bepalen.

Ons lichaam is een ingewikkeld ecosysteem op zichzelf: 100 triljoen bacteriën, schimmels, protozoen, leven op onze huid, in onze neus, bedekken onze luchtwegen, bevolken ons darmstelsel en nestelen in onze urinewegen. Dit ons microbioom.

Ons microbioom is multifunctioneel voor onze gezondheid, zoals:
    •    regulering zenuwfunctie, een soort tweede hersenstructuur
    •    “communicator” met ons immuun stelsel
    •    barrière tegen kwaadwillende indringers

We zijn gewoon veel te schoon. Alles is glad, betegeld en afwasbaar. Zeep, shampoos en lotions vallen dagelijks onze bacteriën op de huid aan. Resten afwasmiddel op onze borden steriliseren ons inwendig. Antibiotica vernietigen ons hele microbiële stelsel. Onze afweer kan zich daarom niet meer evenwichtig ontwikkelen. Het resultaat is een explosieve toename van allergieën, auto-immuunziekten en tumorziekten.

Noot:
In de middeleeuwen in Europa was die omgeving echt te vies. Mensen leefden voornamelijk binnen de stadsmuren. Drinkwater was eigenlijk verdunde ontlasting en urine, voedsel bedorven en veel mensen en dieren leefden samen in een te kleine ruimte. Ratten, parasieten en dergelijke veroorzaakten besmettelijke ziekten en sterfte.

Deze zogenaamde ‘hygiënehypothese’ vindt steeds meer wetenschappelijke onderbouwing.

Wist u dat het geven van wormeieren aan mensen met een ‘ongeneeslijk eczeem’ leidde tot genezing? Wist u dat zigeunerkinderen en kinderen op het platteland minder last hebben van
allergieën?. Wist u dat zo vroeg mogelijk contact van kinderen met huisdieren leidt tot minder allergieën op latere leeftijd?

Dus het (bewust) toestaan van ‘microbiële contacten’ leidt tot een sterker immuunapparaat.

Uit bovenstaande valt een en ander af te leiden met betrekking tot het ontwikkelen van een sterke weerstand:

    •    Niet ‘voor de voet weg’ ontwormen, maar alleen die dieren, die wormeieren uitscheiden. (Wormeieren van honden en katten kunnen voor kinderen gevaarlijk zijn. Dus kinderen niet in aanraking laten komen met ontlasting van honden en katten. Daarom is het ook van belang om te weten of uw hond wormeieren uitscheidt)

    •    Antibioticum gebruik tot het allernoodzakelijkste niveau terugdringen. (De ontwikkeling rondom de MRSA en MRSS bacterie bij het bio-industrie varken onderstreept dit nog eens extra).

    •    Zo vroeg mogelijk de pups en kittens in contact brengen met gezonde aarde, compost en ander niet ziekteverwekkend organisch materiaal (paardenmest van niet-chemisch ontwormde paarden bijvoorbeeld)

    •    Al op 3 weken vaste voeding geven in de vorm van pens, alvleesklier, eieren, nieren, lever e.d.

    •    Neem en geef prebiotica en probiotica; zij werken als een team. Er is steeds meer bewijs voorhanden met betrekking tot de zeer gunstige effecten van probiotica op de gezondheid. Dus drachtige, jonge, opgroeiende en volwassen dieren kunnen alle profiteren van deze gunstige micro-organismen, immers 70 % van de weerstand komt uit de buik

Ad. 2.Toxische belasting
Gifstoffen komen tot ons en onze dieren via injecties, tabletten, voeding, water, contact, inhalatie etc. Deze toxines, zoals ze dan genoemd worden, belasten de twee zuiveringsinstallaties van het lichaam, te weten de nier en de lever. Als deze overbelast worden moet de toxines ergens opgeslagen worden. Er moet ergens een kamer voor ‘de rommel’ gevonden worden. Deze kamer is het vet, bindweefsel en huid. Dit noemt men de matrix. Het omgeeft vitale delen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Als deze matrix vervuild is, zeg maar geblokkeerd, dan is de hele infrastructuur verstopt. Alle transport van afvalstoffen en opbouwstoffen zit vast en ook is er geen communicatie meer. Het afweerapparaat raakt geïsoleerd van de omgeving en kan niet meer in contact komen met allergenen. Ons immuunsysteem raakt daardoor verward en gaat onschuldige stoffen of zelfs eigen lichaamscellen aanvallen. In het eerste geval is er sprake van een allergie en in het tweede geval een auto-immuunziekte. Als de toxine belasting te hoog wordt leidt dit tot overgewicht en vervetting, door blokkades van enzymen en hormonen die zorgen het
handhaven van een bepaald stofwisselingsniveau. De praktijk leert dat het draineren van gifstoffen leidt tot afvallen.

Hoe kunnen we voorkomen dat er gifstoffen worden opgenomen?
 • voeding zonder chemische bijmengen
 • voer ingrediënten van biologische oorsprong
 • geen chemische ontwormingsmiddelen en synthetische vlooien/teken preparaten
 • geen gebruik van gifstoffen in – en rond het huis
 • geen synthetische medicijnen
 • roestvrij stalen drinkbakken gebruiken
 • geen synthetische speeltjes geven
 • geen tussendoortjes met kleurstoffen
 • niet loslaten in bespoten gewassen en gemeentelijke perken, die nog vaak met Round Up gesprayd worden
 • geen shampoos met synthetische toevoegingen
 • geen voer uit plastic verpakkingsmateriaal i.v.m. BPA lekkage
 • geen blikvoer met een lining die BPA bevat (informeer bij de fabrikant)


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org