DAP Bio Mentor
DAP Bio
        Mentor
Voeding
DAP
         BioMentor
Vlooien/Teken
Entingen
Wormen
Huidproblemen
Overgewicht
Maag en darm Gebitsproblemen
Suikerziekte Schildklier
Braken Nierproblemen
Verstopping Urinewegproblemen
Gebits - en tandvlees problemen

Loszittende tanden, tandsteen, tandvleesontsteking, mondgeur, ‘mond rot’, moeilijk – of niet willen eten, speekselen

“Meer dan 85% van de honden en katten ouder dan drie jaar hebben tand en in een zodanige mate tandvleesproblemen dat ze baat zouden hebben bij een behandeling”

“Internationaal wordt door veterinaire experts erkend dat mondholte problemen de deur openen voor ernstige  ziekten als hartklepontsteking, lever – en nier aandoeningen en auto immuunziekten”.

Tom Lonsdale, een Australisch dierenarts, is de pioneer geweest als het gaat om het signaleren en behandelen van gebitsproblemen. Zijn boek ‘Raw Meaty Bones Promote Health’ is het eerste standaardwerk over de natuurlijke behandeling en preventie van gebitsproblemen. Gedurende zijn carrière is hij er steeds meer van overtuigd geraakt dat commerciële voeders het gebit van onze huisdieren ruïneren en uiteindelijk leidt tot vroegtijdige ziekte en overlijden. Dit komt ook overeen met onze ervaring. Verandering richting verse voeding en het geven van Vlezige Botten houden tandbederf en ziekte op een veilige afstand. Het geven van bevleesde botten kan zelfs tandplaque doen verwijderen en ontstoken tandvlees genezen. De gevreesde ziektes als gevolg van mondholte problemen hebben dan ook geen kans meer.

Het merendeel van de informatie in dit hoofdstuk komt van deze moedige dierenarts, die ‘tegen de stroom in’ zoveel goed werk verricht.

Medische termen
Peri-odontitis (ontsteking rondom te tanden), gingivitis (tandvleesontsteking), eosinofiele stomatitis (allergische mondholte ontsteking).

Hoe ontstaan mondholte problemen?
Commerciële voeders hebben een  aantal eigenschappen, die de kans op mondholte problemen vergroten. Als brokken worden verpulverd tussen de op en neer (niet malende) beweging van de kiezen, ontstaat een ‘poeder’ die gemakkelijk tussen en op de tanden/kiezen gaat zitten. Dit poeder bevat helaas veel suiker - eiwitverbindingen ( = gluten = lijm), die bekend staan vanwege hun ‘plak’ eigenschappen. Dit gluten wordt geleverd door de granenfractie van het droogvoer. De bindmiddelen en andere toegevoegde suikers verergeren de plakeigenschappen. Honden/katten hebben (in tegenstelling tot alleseters), geen zetmeelsplitsende enzymen in hun speeksel, waardoor de voedselresten niet ‘opgelost’ worden.

Mondholte bacteriën gaan daarna de voedselresten te lijf en produceren  hierbij tand – botoplossende enzymen en – zuren. Ze scheiden vervolgens kalk bevattende stoffen uit, die uitharden tot tandplaque. Microscopisch heeft dit tandplak een poreuze structuur en dient als ‘huis’ voor de bacteriën.  Aan de ene kant krijgen we tandaantasting en de andere kant plaque vorming. De tandsteen plaque wordt dikker en gaat de zoom tussen tand en tandvlees naderen. Het tandemail  stopt hier  en het zachtere tandbot wordt bereikbaar voor de bacteriën Het tandsteen bereikt het tandvlees en dit raakt chronisch ‘verwond’ door  tandsteen. Tandvlees verwondingen leiden niet tot littekenvorming, maar tot kwetsbare plekken, die makkelijk weer ‘kapot’ gaan en die heel toegankelijk worden voor bacteriën.  In feite wordt nu de poort ‘open’ gezet voor ziekmakende bacteriën, die zonder zuurstof kunnen leven (anaëroben).

De hechting van de tandwortel in de kaak wordt steeds losser, omdat bacteriën enzymen produceren die het hechtingsmateriaal oplossen (collagenasen). Geleidelijk aan zullen meer tanden verloren gaan. Als alle tanden verloren zijn, geneest ook het tandvlees.  Bacteriën die mondholte problemen veroorzaken hebben harde oppervlakten nodig. Dit verklaart ook het succes van totale extractie bij katten met ‘ongeneeslijke’ tandvleesproblemen.

Ziekten van de mondholte (ook wel periodontale ziekten genoemd) kunnen extreem pijnlijk zijn. En dit is chronische pijn waar je enkel van verlost bent als je even kan slapen. Honden zullen hun ongerief tot het laatst willen verbergen en baasjes letten doorgaans niet op, waardoor dieren vaak in een veel te ver gevorderd stadium aangeboden worden. Katten worden vaak chagrijnig. Kijk naar hun gebit: vaak zijn er tandhalslaesies.

Kleine rassen hebben meer last van mondholte problemen omdat ze relatief (t.o.v. de kaak) grote tanden hebben.

Wanneer de dierenarts bellen?
Spoedsituatie ’s  ten gevolge van mondholte problemen komen zelden voor.
Als een element zodanig loskomt van zijn omgeving dat het extreme pijn of problemen met het sluiten van de mond gaat geven, dan is het wel zo vriendelijk om de dierenarts te bellen om een ‘spoedtrekking’ te verrichten.

Gevolgen van mondholte problemen
Pijnlijkheid, moeilijk eten, verteringsproblemen zijn voor de hand liggende gevolgen van tand – en tandvleesproblemen.

Zoals eerder genoemd kunnen bacteriën gemakkelijk het verzwakte tandvlees binnendringen en in de bloedbaan belanden. Normaal gesproken zal het afweersysteem kort metten maken met deze binnendringers, maar soms ontglippen ze aan de afweer en gaan ze zich schuilhouden op plaatsen die slecht doorbloed zijn en waar dus ook weinig zuurstof aanwezig is. Het beenmerg, gewrichten, hartkleppen e.d. zijn zulke plaatsen. Beenmergontsteking, gewrichtsontsteking en hartproblemen kunnen het gevolg zijn.

Dokter Lonsdale heeft een onderzoek gedaan naar het effect van gebitsreiniging en vervolgens natuurlijke voeding op de hoeveelheid witte - en rode bloedcellen. (Journal of Small Animal Practice (1995)36, 542-546. Na de ingestelde behandeling en de voedingsverandering verbeterde de algehele gezondheid van de honden. De laagnormale hoeveelheid bloedcellen steeg naar hoognormaal. Zeer veel dieren hebben laagnormale waarden voor witte – en rode bloedcellen. Het is de vraag of dit ‘normaal’ is, of dat hier sprake is van sub gezondheid, ten gevolge van mondholte problemen en junkfood.

Het positieve van dit verhaal is dat de veroorzaakte weerstandsdaling weer met eenvoudige maatregelen te herstellen is: natuurlijke voeding en bevleesde botten.

Holistische behandeling
van tandplaque, tandsteen en tandvleesontsteking  


 • Verwijdering tandsteen, trekken losse elementen na afloop wordt het tandvlees gemasseerd met een vers aloë vera blad. Er wordt al vóór deze behandeling een antibioticumkuur opgestart om bacteriële ‘ uitzaaiing’ en - nesteling te voorkomen.
 • Starten met rauwe, verse voeding en het geven van botten met vleesresten; het kauwen van botten en het afscheuren van pezen, vliezen en vleesresten verwijderd  etensresten, schadelijke bacteriën. Het tandvlees krijgt tevens een massage beurt. In plaats van botten kan ook af en toe gedroogde stokvis gegeven worden. Honden en katten poetsen en flossen terwijl ze eten (Lonsdale). Dokter Tom Lonsdale meldt dat zelfs tandsteen kan verdwijnen na het geven van bevleesde botten.
 • Ook geven we een vloeibaar probioticum (Mifloran) vanwege de helende eigenschappen en om een gezonde mondholte flora op te starten.
Soms komen er allergische ontstekingen van het mondslijmvlies voor bij de kat die zeer hardnekkig kunnen zijn (eosinofiel plaque of granuloom). Deze dieren kunnen behandeld worden met een immuun modulerend SBO als Mifloran. Naast de vers voeding kan ook een hoge kwaliteit krill olie gegeven worden. Krill olie bevat ontstekingsremmende vetzuren (EPA en DHA). Ook colostrum en colloïdaal zilver kunnen bruikbaar zijn.

Wat kan je als eigenaar doen?
Het kan geen kwaad om de tanden van je hond te poetsen. Gebruik speciale hondenpasta en een zachte borstel. Bij de meeste katten kunt u poetsen wel vergeten.

Onderstaande verhandeling gaat over de ervaringen van Dr. Lonsdale en eigen ervaringen. Ze hoeven dus niet overeen te komen met wetenschappelijke opvattingen.

Vaak wordt eerst antibiotica gegeven, waarna in veel gevallen overgegaan wordt tot een gebitsbehandeling. Zoals eerder gezegd is het in dit geval zeker zinvol om antibiotica te geven, ter voorkoming van complicerende infecties.

Er zijn praktijken waar een totale gebitsbehandelingsunits zijn aangekocht, voor het repareren van kapotte tanden, wortelkanaalbehandelingen etc. Het resultaat van deze behandelingen is zeer teleurstellend (afbreken, abcesvorming etc.). Het ware beter geweest om voor dat geld een diepvriezer te kopen (Lonsdale).

Sommige, de wat ‘betere’ dierenartsen, bekijken bij de jaarlijkse controle ook het gebit. Bij  geringe tandsteen vorming kan deze vaak met de nagel of met een schrapertje  makkelijk verwijderd worden.

In sommige gevallen van ernstige tandvleesontsteking (met niet willen eten etc.) bij de kat, kan het noodzakelijk zijn om alle elementen te trekken. Dit moet echter gezien worden als een ‘minst slechte oplossing’ als al het andere gefaald heeft.

Er zijn gevallen waarbij het nodig is antibiotica voor te schrijven. De gebitsbehandeling is al genoemd, maar ook soms is een hond te oud om dit te kunnen ondergaan. Dan is het periodiek voorschrijven van een antibioticum op zijn plaats. Dit kan ook het geval zijn bij sterk afwijkende kaken en tandplaatsing. Het is opmerkelijk dat een kuurtje  Stomorgyl van 7 dagen kan leiden tot maandenlang klachtenvrij blijven.

Wat voor antibiotica geldt,  kan voor corticosteroïden niet gezegd worden. Corticosteroïden hebben maar een zeer bescheiden plaats in de behandeling van mondholte problemen. Bij katten komen soms tandvleesontstekingen voor die een allergische basis hebben. Hier zouden corticosteroïden  gebruikt kunnen worden als alle andere (natuurlijke) opties niet helpen. Ook in gevallen van levensbedreigende voedselweigeringen (kat) kan het gebruik van corticosteroïden nodig zijn. Ze hebben dan de functie als ‘kickstarter’, maar zeker niet als onderhoudsmedicatie bij chronische problemen.

Gezien de enorme aantallen huisdieren met gebitsproblemen en andere stoornissen van de afweer (huid, maagdarm, luchtwegen, lever, nieren, schildklier etc.) neemt het gebruik van corticosteroïden alleen nog maar toe.
Corticosteroïden hebben een vaak een dramatisch effect op ontstoken en pijnlijk weefsel. Dit geldt ook voor tandvlees. De korte termijn winst  lijkt groot, maar op den duur is de patiënt er erger aan toe dan in het begin.

Miljoenen huisdieren lijden primair aan periodontale ziekten, secundair aan systemische ziekte en tertiair aan ziekelijke effecten ten gevolge van langdurig corticosteroïden gebruik (

Om mondholteproblemen te voorkomen worden droogvoerdiëten (bijvoorbeeld Hill’s t/d) voorgeschreven. De speciale vezelstructuur zou werken als een tandenborstel. Als u zich voorstelt dat een hond of kat een schaarvormige beweging maakt en niet kauwt, dan zal u begrijpen dat dit tandenborsteleffect minimaal zal zijn. De brok zal verpulveren en het poeder zal plakken dankzij het hoge gluten aandeel van de granenfractie.

Misschien dat het ene droogvoer beter is als het andere. Het zal echter altijd het onderspit delven van wat de evolutie heeft voortgebracht: carnivoren eten vlees en botten. De praktijk bewijst dit keer op keer. Eigenlijk zouden droogvoerfabrikanten moeten bewijzen dat hun voer beter is dan verse voeding. De bewijslast ligt bij hun. ‘De Natuur’ hoeft zich niet meer te bewijzen, dat doet ze al miljoenen jaren lang.Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org