DAP Bio Mentor
DAP Bio
                Mentor
Voeding
DAP Bio
                  Mentor
Vlooien/Teken
Entingen
Wormen
Huidproblemen
Overgewicht
Maag en darm Gebitsproblemen
Suikerziekte Schildklier
Braken Nierproblemen
Verstopping Urinewegproblemen







Worminfecties

Enge foto’s van kriebelende wormen die uit een darm kruipen en schattige kinderen die met een puppy op schoot zitten, moeten ons een schuldbesef bezorgen als we onze dieren niet ontwormen. De industriëlen en dierenartsen laten niets ongemoeid om een agressief ontworm offensief te ontketenen richting ons huisdier. Hier wordt groot geld verdiend.

Maar is dit wel terecht? Heeft een worm dan geen functie? Hoe effectief is ontwormen en blijft dat ook zo?
Zeker, parasieten hebben een functie, anders bestonden ze niet. Ze hebben onder andere de functie van ‘opruimers’. Alles wat niet optimaal gezond is wordt belaagd door wormen, vlooien, schimmels, bacteriën etc. De huidige gevoeligheid van onze dieren voor ‘opruimers’ moet tot nadenken stemmen. Immers de conclusie moet zijn dat die niet optimaal gezond zijn, maar, laten we zeggen meer ‘halfgezond’ zijn. Iedereen kent wel het achterblijvertje in het nest dat bol staat van wormen en vlooien. Dit diertje ‘offert’ zich als het ware op voor zijn broertjes en zusjes. Nog niet zo lang geleden heeft men ontdekt dat worminfecties een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van ons afweersysteem. Maar ook ontregelingen van de afweer zoals eczemen en astma kunnen ‘behandeld’ worden door wormeieren toe te dienen. Dus door bewust iemand met een worm te besmetten.

De meeste dieren hebben baat bij een doorgemaakte worminfectie. Het immuunsysteem wordt er nog sterker en evenwichtiger door. Daarom zijn we tegenstander van intensieve ontworming schema’s voor jonge dieren. Laat een lichte besmetting toe, houdt conditie en lichaamsgewicht in de gaten. Bij twijfel ontlasting laten onderzoeken door uw dierenarts (verzamel ontlasting gedurende 3 dagen). Alleen dieren die veel wormeieren uitscheiden chemisch ontwormen. De Gezondheidsdienst voor Dieren adviseert nu rundveehouders terughoudend te zijn met het intensief ontwormen op jonge leeftijd, vanwege het feit dat er dan ernstige gezondheidsproblemen kunnen optreden op oudere leeftijd (longjacht bij de koe).

Waarom zou dit ook niet van toepassing zijn op de hond en de kat? Kan het voorkomen van spoelwormen bij volwassen honden niet het gevolg zijn van een weerstandstekort, omdat op jonge leeftijd teveel ontwormd is?

De afdeling Parasitologie van de Diergeneeskundige Faculteit heeft inmiddels voor paarden ook het advies gegeven om alleen maar ‘ei - uitscheiders’ te behandelen, omdat paarden wormen in een rap tempo immuun worden tegen alle wormmiddelen. Diergeneeskundig gezien zou dit ook op honden en katten van toepassing, ware het niet dat de wormmiddelen verkopers nog een argument voor chemisch ontwormen hanteren. Spoelwormen van honden of katten kunnen namelijk ook bij de mens (het kind) problemen opleveren. De hondenspoelworm ‘verdwaalt’ dan in het menselijk lichaam en kan per ongeluk in de hersenen of achter het oog belanden. Meestal echter verloopt de infectie zonder problemen. De kans op complicaties is bijzonder klein.

Een laatste offensief van de pillen industrie is de vossenlintworm, die slechts zeer sporadisch bij onze hond/kat voorkomt. Dit zouden dan echte knaagdierjagers en  - eters moeten zijn vanwege omdat het tussenstadium meelift in de organen van muizen e.d. Vervolgens moet we ons oraal gaan bezondigen aan hondepoep. Poep van vers gevoerde dieren is beter een keutel te noemen: hard, kleine en zo weg te schoppen. Dus de abracadabra verhalen van klevende ontlasting in de vacht en zo, is typisch iets voor de droogvoerhond.

Tenslotte, chemische ontwormingen zijn zeker niet veilig. Een praktijkervaring is, dat er na ontworming epilpesie kan ontstaan.

Laat uw kind niet met dierenontlasting in aanraking komen (zandbak). Normale sanitaire discipline maakt chemisch ontwormen overbodig.
 
Ontwormingen ‘houden niet lang'. Daarom wordt door de industrie en dierenartsen geadviseerd pups en kittens elke 2 weken, tot ze 14 weken zijn ontwormd moeten worden. Op deze manier is er voor uw jonge dier geen mogelijkheid meer om weerstand op te bouwen tegen worminfecties, waardoor op latere leeftijd juist weer een grotere gevoeligheid ontstaat. De eerder genoemde immuniteit van wormen leidt ertoe dat synthetische wormmiddelen steeds minder effectief zijn en dat ze steeds vaker toegediend moeten worden. Door de wormen bij jonge dieren zo hard aan te pakken, wordt uw dier op latere leeftijd afhankelijk gemaakt van chemische ontwormings strategieën. Een ander nadeel van chemisch ontwormen is de slechte invloed op de micro flora van de darmen. Juist bij jonge dieren is een gezonde darmflora van belang voor de ontwikkeling van de algehele weerstand.

Is er een alternatief?
Bij volwassen honden is knoflook goed te gebruiken (1 teentje per 30 kg l.g. gedurende 7 dagen per maand). Er zijn ook veilige kruidenmiddelen op de markt die goed bij pups, kittens en volwassen katten te gebruiken zijn (Verm-X, Vermicure). Katten reageren niet goed op knoflook (bloedafbraak bij te lang en te hoog doseren).

Het is belangrijk om stress te voorkomen. Onze katten gingen lintworm geledingen uitscheiden als ze onder stress waren. Normaal gesproken merkten we daar niets van.


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org