DAP Bio Mentor
DAP Bio
                Mentor
Voeding
DAP Bio
                  Mentor
Vlooien/Teken
Entingen
Wormen
Huidproblemen
Overgewicht
Maag en darm Gebitsproblemen
Suikerziekte Schildklier
Braken Nierproblemen
Verstopping Urinewegproblemen







Vlooien

De indruk bestaat dat dieren die op verse voeding staan, minder last hebben van vlooien en teken. Maar geheel afwezig zijn ze niet. Bij heftige vlooienbesmettingen zijn soms chemische bestrijders nodig. De natuurlijke middelen zijn hiervoor te mild. Behandel het interieur van uw huis ook mee, met goed werkende natuurlijke middelen (Bugshield) en op plaatsen waar moeilijk bij te komen is, met een chemische spray. Regelmatig stofzuigen helpt maar matig (10% reductie). Vloerbedekking en wollige, pluizige oppervlakten zijn rampzalig.

Wij hebben de ervaring dat een scheutje pepermuntolie, samen met allesreiniger op gladde oppervlakten, besmetting vanuit de omgeving goed onder de duim houdt. Matige aanwezigheid van vlooien kan bestreden worden door op de vlooienkam een chemisch bestrijdingsmiddel te sprayen en hiermee uw dier te kammen. Dit werkt ook zeer goed bij dieren die te jong zijn om als geheel besproeid te worden.

Synthetische vlooien en – teken middelen
De meeste van deze middelen zijn afgeleid van landbouwbestrijdingsmiddelen en dienen dus met dezelfde argwaan bekeken wen behandeld te worden. Ze kunnen oraal (b.v. Comfortis) of als pipet (Frontline, Stronghold, Advantix) of als shampoo (Defencare) of als nekband (Scalibor) toegediend worden. Het verdient aanbeveling om als men voor chemische bestrijding kiest, middelen te gebruiken die alleen oppervlakkig werken en die niet in uw huisdier kruipen en via het bloed de bloedzuiger vergiftigen (systemische gifstoffen). De Scalibor band is een voorbeeld van een barrière behandeling. Claims van fabrikanten, die met sterk vetoplosbare pipet formuleringen werken, dat de pipetvloeistof niet door de huid heendringt moeten met argwaan bekeken worden. Bijvoorbeeld, permethrin houdende pipetten zouden de huid niet doordringen bij de hond, maar bij katten levert dit zeer ernstige intoxicaties op?

Kijk uit!
  • Het aantal gevallen met bijwerkingen van spot on middelen is 50% hoger bij dieren tot 5 kg. Deze dus heel voorzichtig doseren
  • Nooit ‘hondenmiddelen’ op katten gebruiken. Deze bevatten vaak permethrin, wat heel giftig voor katten is
  • Dien het middel precies tussen de schouderbladen, zodat uw dier het niet kan aflikken
  • Ga bij het doseren aan de onderkant van de ‘schaal’ zitten. Dus een hond van 21 kg behandelen met pipet van 10-20 kg bijvoorbeeld.
De Scalibor vlooien en tekenband is een voorbeeld van een barrière als bestrijding.

Natuurlijke antivlooien middelen
Er zijn tal van vlooien- en tekenmiddelen op de markt die etherische oliën bevatten. De werkzaamheid en vooral verdraagzaamheid wisselt. Natuurlijke hoofdluismiddelen voor de mens kunnen doorgaans veilig op uw huisdier worden toegepast. Wij gebruiken Bugshield, een zeer werkzaam middel, zowel voor op het dier als voor de omgeving. Het werkt op basis van aantasting van het chitine pantser van het insect.

Wij gebruiken een spray op basis van geraniol, citroenkruid (Bugshield). Ook bevat deze spray 'informatie' van insecten etende planten.

Hondenshampoo’s op basis van tea tree (Tasman) en kruidnagelolie (Marengo, Cojosol) kunnen gebruikt worden om vlooien en vlooienontlasting weg te wassen. Niet vaker dan 1 maal per maand toepassen i.v.m. verwijdering van gezonde huidflora.

Bij de kat is regelmatig uitkammen met de vlooienkam vaak de enige verantwoorde manier van bestrijding die getolereerd wordt. Bugshield wordt echter ook goed verdragen.

Teken

De ‘tekendruk’ wordt steeds groter door zachte winters en een kunstmatig hoog bestand aan wild en knaagdieren. Dit betreft dan hoofdzakelijk de wilde knaagdieren. Deze hebben teken, die voor 65% besmet waren, terwijl de hertenteken slechts in 18% van de gevallen de Borrelia in zich had. De teek zelf is nog niet zo’n probleem, maar hij is drager van bacteriën en virussen die ernstige problemen kunnen veroorzaken bij mens en dier. U kunt geen infectie via uw huisdier oplopen. U alleen loopt gevaar als u schaars gekleed in het struikgewas vertoeft.

We hebben de indruk dat honden die verse voeding krijgen niet alleen minder last hebben van teken, maar dat ze ook minder vlug ziek worden door een hogere weerstand.

U hoeft niet voor elke tekenbeet naar de dierenarts te gaan, let enkel op zwelling van de beet en een rode zone rondom de beet. Ook ziek worden na verwijdering van een teek is een reden om een antibioticum (Doxycycline) kuur voor te schrijven.

Teken verwijderen gaat het beste met een tekentang of pincet. Zet de tang onder de kop van de teek en maak een draaiende – en trekkende beweging. Even goed de gevangen teek bestuderen: zitten er 6 pootjes en een kop aan? Een achtergebleven kop kan een ontsteking veroorzaken, die overigens niet gevaarlijk is. Nooit verwijderen met een sigaret of alcohol, omdat de teek dan zijn besmette maaginhoud in het slachtoffer spuugt. Controleer dagelijks op teken, want de kans op ziek worden neemt pas echt toe, nadat de teek langer dan 12 uur vastgezeten heeft.

Voorkomen van tekenbesmettingen
Als uw hond zeer veel teken verzamelt, zoals in duingebieden of Zuid-Europa, dan zou een tekenband (Scalibor) het beste zijn. Voor het voorkomen van milde tekenbesmettingen voldoet dagelijks sprayen met Bugshield.



Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org