DAP Bio Mentor
DAP Bio
                Mentor
Voeding
DAPBioMentor
Vlooien/Teken
Entingen
Wormen
Huidproblemen
Overgewicht
Maag en darm Gebitsproblemen
Suikerziekte Schildklier
Braken Nierproblemen
Verstopping Urinewegproblemen






Huidproblemen

Huidproblemen kunnen zijn: jeuk, kaalheid, roodheid, abnormale geur en afscheiding, schilfering, verdikking, pijnlijkheid en ontsteking.
Huidproblemen kunnen veroorzaakt worden door te hoge en langdurige toxische belasting.

Dat wil zeggen dat er gedurende een te lange tijd belastende stoffen zijn opgenomen via de voeding (in minder mate ook via de ademhaling of via direct contact, denk aan spot on toepassingen!). De lever en de nieren raken overbelast en huid wordt uitscheidingsorgaan van giftige en schadelijke verbindingen. Vaak gaan deze problemen gepaard met bepaalde overgevoeligheden.

Tal van omschrijvingen worden gegeven om de problemen in een bepaald hokje te plaatsen: vlooienallergie, contactallergie, inhalatieallergie etc.

Het kan zijn dat uw huisdier overgevoelig is voor een of meer componenten in het droogvoer.

Verhitting van eiwitten maakt ze superallergeen. Soms zijn er dan tegelijk verschijnselen van het maag /darm kanaal (zie IBD).
Synthetische kleurstoffen, geurstoffen, stabilisatoren en antioxydantia zijn debet aan heel wat allergische klachten.

Of uw huisdier heeft een slecht functionerende alvleesklier (zie maag/darm problemen), waardoor eiwitten slecht afgebroken worden. Deze grote eiwitcomponenten zijn allergeen.

Sommige dieren reageren slecht op sommige graancomponenten in het voer (met name tarwe).

Een slecht verteringsproces kan leiden tot het 'lekkende darm syndroom', waarbij voedsel in direct contact komt met het afweerapparaat, wat op zich weer aanleiding kan zijn voor ontregelingen van de afweer (allergie of auto-immuunziekte).

Een opmerking over hygiëne: bij de mens begint men in te zien dat overdreven hygiëne in de kinderjaren kan leiden tot een slechte 'uitrijping' van de afweer. Dit staat bekent als de 'hygiëne hypothese'. Ook bij ons huisdier kan dit een probleem vormen. De afweer wordt dan onevenwichtig gestimuleerd, wat aanleiding kan zijn tot een overreactie op een bepaalde stof (specifieke afweer stoornis). Let op dat pijn in de buik kan leiden tot krabben in de oksel.

Vergeet niet dat 80% van de afweer in het maag / darm kanaal tot stand moet komen.

Zorg ervoor dat u uw dier overzet op een rauw dieet. Als rauw dieet kan men zelf een maaltijd klaarmaken( zie ook BARF, wat staat Biological Appropiate Raw Food). Ook zijn de diepvriesvoedingen (Carnibest, Duck, Energique) goed te gebruiken Deze overgang moet wel geleidelijk gebeuren.

Het is noodzakelijk eerst een goede (lage) maag pH te krijgen voordat tot volledig vers overgegaan kan worden. (Zie info over voeroverschakeling). Minimaal uitkomen op 2 versdagen in de week. Eenmaal in de 14 dagen vasten. Als men nog droogvoer geeft, gebruik dan ecovoeders en voeders vrij van chemische toevoegingen. Op deze manier vindt er ook ontgiftiging plaats. Dit proces van detoxificatie kan met bepaalde middelen nog efficienter gemaakt worden.

Wissel zoveel mogelijk af om een eenzijdige en kwetsbare maagdarmflora te vermijden. Geef een bot (rund, rauw, met vlees of vetresten) na de maaltijd. Dit is als 'toetje' normaal in de natuur. Soms blijft de klacht bij rauw vlees menu nog bestaan. Dan moet overgegaan worden op een hypo-allergeen bruine rijst dieet. Dit bestaat hoofdzakelijk uit zilvervliesrijst, zeewier en vis.

Overmatig gebruik van shampoo
Soms kan een overmatig gebruik van shampoo's en conditioners tot problemen leiden vanwege verschraling en verstoring van de microbiele huidflora.

Gebruik alleen diervriendelijke shampoo's. Met name shampoo' gebaseerd op Aloë Vera zijn mild en erg geschikt.

Parasieten
Voor vlooien bestrijding zie het hoofdstuk hierover. Vlooien (parasieten in het algemeen) bezoeken gastheren met een niet optimale weerstand. Parasieten zijn er in de natuur voor om alles wat niet optimaal functioneert op te ruimen. Het vlooien probleem kan dus ook een aanwijzing zijn voor een weerstandsprobleem. Hetzelfde geldt voor luizen, oorschurft en puppyschurft (demodex).

Soms is bij heftige besmettingen het gebruik van 'gif' (Frontline) noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen. Hierna kan met natuurlijke middelen preventief gewerkt worden.

Schimmels, gisten en bacterien.
Vooral Malassezia (een soort gist) kan heftige en hardnekkige huidklachten (jeuk) geven. Veelvuldig gebruik van antibiotica en corticosteroïden werkt het ontstaan van schimmel en gistinfecties in de hand. Bovendien worden resistentie bacteriesoorten (Stafylokokken, Pseudomonas, Proteus) geselecteerd. Antibiotica helpen niet bij gistinfecties !

Als aanvulling op het verse vlees menu uw dier wassen met Aloë Vera Jojoba shampoo of besproeien met aloë vera veterinaire gel

  • Zouttekort, lokalisatie: rug, knieholten, later hele lichaam.
  • Bij dieren:
    • met een droge mond vdie de eigenaar helemaal schoonlikken
    • die water uit de mond laten lopen
    • die zichzelf willen koelen
    • aan metaal likken
    • droge huid
    • neiging tot obstipatie
    • irritatie ogen door droge slijmvliezen
    • droge kuch

Tekort aan essentiële vetzuren, door slechte werking van het enzym delta 6-desaturase, die een sleutelfunctie heeft in de omzetting van alpha linoleenzuur in EPA. Daarom wordt te weinig vet van slechte kwaliteit in de talgklieren. Zes weken lang Teunisbloem olie/ Zalmolie geven.


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org

Contact