DAP Bio Mentor DAP
                Bio Mentor
Weerstand DAP
                  BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever




Epilepsie

Symptomen
Periodiek voorkomende aanvallen, waarbij vallen, stuipen, ongecontroleerde bewegingen, schuimbekken opvalt. Soms komen verwondingen voor (tongbijten b.v.). Deze aanvallen kunnen zeer vaak (b.v. enkele malen per dag), of bijna niet (b.v. 1 maal per jaar) optreden. Soms kan een dier in een aanval blijven steken (status epilepticus) Bij de mens onderscheidt men ook nog petit mal (kortstondig afwezig) en grand mal (echte aanval).

Oorzaak
Men onderscheidt primaire epilepsie, waarvan men de oorzaak niet weet, en secundaire epilepsie. Deze laatste vorm heeft een andere oorzaak elders in het lichaam. Hierbij kan men denken aan levercirrose of storingen in de suikerhuishouding. We willen hier vooral praten over eerste vorm. Bij de mens ziet men vaak eerst aura verschijnselen, voordat een aanval optreedt. De aanval zelf kenmerkt zich op het EEG als ongecontroleerde elektrische ontladingen vanuit een bepaald punt (focus). Soms kunnen aanvallen opgeroepen worden door bepaalde visuele effecten (flitsen t.v.). Bij sommige rassen lijkt meer epilepsie voor te komen.

We hebben toch een vermoeden dat bepaalde factoren van invloed zijn op het optreden van primaire epilepsie. In de eerste plaats lijkt het vaker voor te komen na een enting met hondenziekte of hondsdolheid. Deze ziekten gaan samen met neurologische verschijnselen. Het is niet ondenkbaar dat restfactoren in de enting de stofwisseling van het zenuwstelsel verstoren. Verder kunnen we aan de voeding denken. Droogvoer is krachtvoer. Het bevat heel veel voedingsstoffen, chemische antioxidanten, synthetische geur -, kleur – en smaakstoffen. De stofwisseling kan hierdoor zo over zijn toeren raken dat de prikkelwaarde voor een aanval overschreden kan worden. Verder is het niet ondenkbaar dat een chronische toxische belasting van allerlei wormen – en vlooien preparaten ongunstig is. Zoals bij kinderen aangetoond is, kan er een tekort zijn aan essentiële vetzuren en wel de EPA en DHA die in visolie en verse vis voorkomen.


Gangbare aanpak
Wat een goede manier is: probeer eerst de secundaire vorm uit te sluiten door middel van een bloedonderzoek. Dit is iets wat wij ook nog doen. Belangrijk zijn lever – en nierfunctie en schildklierwaarden en ontstekingsbeelden (cellen en antistoffen). Al jarenlang wordt fenobarbital voorgeschreven. Dit is wel effectief, maar een effectieve dosis maakt de hond vaak slaperig. Soms wordt fenobarbital gecombineerd met fenytoïne. Bij gangbare medicatie moet de leverwaarden in de gaten gehouden worden. Vanwege de bijwerkingen van de medicijnen wordt vaak een aanvalsfrequentie van 1 maal per 14 dagen getolereerd.

Holistische aanpak

Voeding
We gaan natuurlijke voeding geven. Dit heeft alleen maar voordelen met betrekking tot opneembaarheid en stofwisseling. Alles is organisch gebonden (e.g. aan aminozuurcomplexen). De darm en het lichaam herkennen dit onmiddellijk. Zorg voor een goede vitamine B voorziening in de vorm van verse lever. Geef tweemaal in de week verse (vette) vis producten (panharing, makreel, zalmkoppen of afval). Supplementen.

Zorg ervoor dat u uw dier overzet op een rauw dieet. Wij adviseren DARF zalm . Een versvoer op volledig biologische basis, met 30% zalm voor omegavetzuren en zenuwfunctie. Ook met een hoog gehalte aan orgaanvlees, voor een goede vitamine B voorziening. 
Soms staan de aanvallen in relatie tot de loopsheid. De prikpil of nog beter castratie kan dan uitkomst bieden

Supplementen
Visolie
Veel is hier al over geschreven en het blijft effectief te werken bij verschijnselen van hyperactiviteit. Fosfolipiden zijn in ruime mate vertegenwoordigd in vis. Deze verbindingen hebben een belangrijke functie in de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen.

Magnesium
Dit mineraal heeft een relaxerende werking op spieren en zenuwen. Magnesium tekort kan aanvallen veroorzaken die erg lijken op epilepsie, vandaar dat we veel aandacht willen geven aan een goede magnesiumvoorziening.

Vitamine B
Van oudsher is bekend dat thiamine (vitamine B1) belangrijk is voor opbouw en functie van hersenweefsel. Tekort aan vitamine B1 lijdt tot Cortico Cerebrale Necrose (CCN).

Tryptofaan
Dit is een rustgevend aminozuur, dat in verhoogde mate in moedermelk voorkomt. In geval van seniele epilepsie (epilepsie in verband met ouderdom) is choline in de vorm van Cholodin.

Homeopathie/homotoxicologie
Wij gebruiken veel de preparaten van Heel, waarbij we in dit geval Cerebrum compositum N gebruik om hersenfunctie positief te beïnvloeden, via reiniging van de intracellulaire matrix. Dit is voor belangrijk als er een verhoogde toxische belasting vermoed wordt
Wellicht kan Prodier Nervositeit van VSM ook iets betekenen.

Kruiden (fytotherapie)
Er zijn nogal wat kruiden met een rustgevende werking. Vaak zijn er in preparaten alle mogelijke kruiden verwerkt die een invloed op het CZS hebben, maar ik denk dat er meer effect geoogst wordt met een toepassing die meer aansluit op het totaalbeeld van de patiënt. Hierna zal ik de kruiden in een psychosomatische context proberen te plaatsen met behulp van hun signatuur.

Avena Sativa (haver) bij uitputtingstoestanden gepaard gaande met slaapstoornissen, waarbij psychische stabilisering gewenst is. bij psychische druksituatie met als gevolg lichamelijke uitputting Haver heeft als wezensaspect belastbaarheid en incasseringsvermogen 

Geranium robertsianum (reigersbek)
  • bij acute belastingsreacties
  • bij posttraumatische storingen
  • bij psychische shock – en verlamming
  • Reigersbek bezit op het lichamelijke vlak een sterk reinigend vermogen via het lymfestelsel.
Ginkgo (levensboom)
  • bij concentratiestoornissen en duizeligheid
  • Ginkgo verhoogt de vitaliteit door de bloedvoorziening van de hersenen te verbeteren en psychisch verenigt het polariteiten. Meer bij ouderdomsklachten.
Hypericum (St. Janskruid)
  • bij depressie
  • bij psychovegetatieve storingen
  • St. Janskruid zet licht om in zenuwsterkte. Hierdoor stabilisatie van fysische en psychische verwondingen.
Lavendel
  • nervositeit samen met braken of diarree
  • werkt rustgevend en zenuw versterkend en laat vernieuwende invloeden toe
Lupulus (hop)
  • overdag slaperig en in de nacht wakker
  • nervositeit samen met braakneigingen
  • Hop heeft een licht en vrolijk wezen
Passiflora Incarnata (passiebloem)
  • psychische onrust, slaapstoornissen
  • hartritme stoornissen
  • onrustige, met zorgen overwelmde individuen
Salvia
  • bij (vrouwelijk) hormonaal gerelateerde storingen
Valeriaan
  • overgevoeligheid van zintuiglijke belasting
  • neiging tot flauwvallen
  • Valeriaan, met zijn enorme wortelstelsel heeft de neiging meer aarde gevoel te geven aan mensen die zich teveel laten meeslepen door psychische dwalingen.
Valium als zetpil is nuttig ingeval van een aanval die te lang duurt of status epilepticus.



Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org

Contact