DAP Bio Mentor DAP
                Bio Mentor
Weerstand DAP
                  BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever




Gewrichts – en bot aandoeningen

Groeipijnen
Met een moeilijk wordt dit hypertrofische osteopathie genoemd. Een niet evenwichtige ontwikkeling van bot en botvlies zorgt voor spanningen in het botvlies die ernstig pijnlijk kunnen zijn.

Heupdysplasie (HD)
Te veel instabiliteit en slechte aansluiting zorgt voor pijnlijke spanning in de gewrichtbanden met uiteindelijk botwoekeringen en artrose van heupkop en heupkom. Röntgen foto’s zijn pas zinvol na 1 jaar.

Elleboogdysplasie (ED)
Te veel instabiliteit en slechte aansluiting zorgt voor pijnlijke spanning in de gewrichtbanden met uiteindelijk botwoekeringen en artrose van het ellebooggewricht. Röntgen foto’s zijn pas zinvol na 1 jaar.

Osteochondrosis Dissecans (OCD)
Uitrijp storingen van het kraakbeen, waardoor er slijtplekken en abnormaal weefsel ontstaan. Stukjes kraakbeen kunnen loslaten en de gewrichtsbeweging pijnlijk maken. Ook hier is artrose het eindstadium.

Artrose
Botwoekeringen die in eerste instantie ontstaan aan de aanhechtingsplaatsen van pezen en banden. Dit is een mislukte poging van het lichaam om de instabiliteit van gewrichten op te heffen.

Symptomen
Uw hond heeft moeite met opstaan en heeft last van startpijn. Vaak lopen ze zich warm, waarna de gang soepeler wordt. Soms zijn de gewrichten gezwollen, warm en pijnlijk. Trappen lopen wordt moeilijker. Uw hond gaat onregelmatig lopen en is uiteindelijk duidelijk mank. Veel liggen, geen zin om te wandelen en mentale veranderingen door chronische pijn (chagrijnig) worden ook waargenomen.

Oorzaak:
  • te snelle groei en uitrijping
  • te weinig bespiering
  • te hoog lichaamsgewicht in relatie tot incasserings vermogen van skelet
  • niet gebalanceerde voeding, m.n. in de sfeer van de anorganische mineralen en sporenelementen
  • te weinig lichaamsbeweging
  • verhoogde rasgevoeligheid
Gangbare benadering:
Uit mijn ervaring weet ik dat hier heel vaak alleen het symptoom (de pijn) wordt bestreden, zonder aandacht te besteden aan de andere aspecten van deze problemen. Vaak wordt een hond op hetzelfde voer (droogvoer) gehouden, dat veel te rijk is aan makkelijk verteerbare koolhydraten (honden zijn nu eenmaal geen eters van rijpe granen), waardoor overgewicht en slechte lichaamsfuncties in stand worden gehouden. Vaak heb ik NSDAID ’s voorgeschreven zoals Rimadyl, Metacam e.d. Soms worden deze preparaten ook nog eens gecombineerd met corticosteroïden (prednison, dexamethason). Deze benadering is op de korte termijn effectief, echter bij langdurig gebruik gaan er toch klachten komen (braken, maagklachten, drinken). Zeker voor de grote honden wordt het ook erg duur. Beter is het om deze medicijnen ‘achter de hand’ te houden voor perioden dat het zeer moeilijk is en voor de rest een omschakeling te volgen zoals hier na beschreven is.

Holistische aanpak

Voeding

Veel van bovenstaande oorzaken kunnen weggenomen worden door over te gaan op vers of diepvriesvoeding. Alle mineralen, sporenelementen en vitaminen zijn organisch gebonden in verse voeding en kunnen als zodanig nooit de oorzaak zijn van stofwisselingsblokkades, nevenwerkingen of ziekten. Wel is het van belang om de adviezen met betrekking tot verse voeders goed op te volgen omdat (eenzijdige) vleesvoeding wel problemen kan opleveren in de vorm van zgn. secundaire hyperparathyreoidie, waarbij door calciumtekort teveel paraathormoon wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat ontkalking van het skelet (‘rubber jaw’) met kalkneerslagen in de organen. Bij onzekerheid over de juiste samenstelling is het voor de opgroeiende hond van de grote rassen misschien verstandig om kant en klare diepvriesvoeding (o.a. Carnibest) te nemen. In deze voeding is gezorgd voor een samenstelling die goed overeenkomt met het gemiddelde prooidier (dus ook gemalen botten) Belangrijke mineralen voor de botstofwisseling zijn magnesium, calcium en fosfor. Bij de botgroei en botstofwisseling zijn talloze organische sporenelementen betrokken. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium uit de darm. Vitamine D is rijkelijk aanwezig in vers voer. Regelmatig vette verse vis of visolie zorgt voor een goede voorziening en opname mogelijkheid van vetoplosbare vitamines (ADEK).

Beweging
Botten en gewrichten kunnen alleen maar groeien en functioneren als ze bewogen worden (botontkalking bij rust !). De geringe vervormingen die bij beweging in het bot ontstaan zijn belangrijk voor de uiteindelijke stevigheid van het bot (PEE) en de aanhechting van de pezen. Dus regelmatige beweging geven, waarbij de draf de meest gebruikelijke gang is, is belangrijk. Voor de gemiddelde hond (30 – 50 kg) betekent dit minimaal 10 tot 15 kilometer per dag, waarbij naast de fiets getraind kan worden (voetzooltjes wel laten wennen op asfalt).
Wandelen kan uiteraard ook, of een combinatie van fietsen en wandelen.
Veel verhalen doen de ronde over het bewegen van de jonge, opgroeiende hond. Zorg voor een schrale jonge hond op vers voer. Laat hem zoveel mogelijk zelf bewegen. Wandel aan de lange lijn of naast de fiets. Zorg ervoor dat de draf de meest gebruikte gang is. We willen spiermassa kweken waardoor gewrichten door een hogere spierspanning van dikkere spieren beter gestabiliseerd worden. Hierbij is regelmatig zwemmen (hondenzwembad, watertredmolen!), bijvoorbeeld 1 maal per week, een uitstekende vorm om van uw hond een echte atleet te maken.
Ongelukken gebeuren vaak door ongetrainde pup met overgewicht, die in één keer op een veld met andere honden losgelaten wordt. De abrupte bewegingen (in volle galop) zorgen voor ongewenste piekbelastingen in gewrichten en pezen, waardoor makkelijk kruisbanden scheuren en heupen uit de kom gaan.

Dit soort jeugdomstandigheden leidt ook tot latere problemen zoals artrose, OCD, HD etc. Ook komen bij deze dieren vaak zgn. ‘groeipijnen’ voor. Met een moeilijk wordt dit hypertrofische osteopathie genoemd. Een niet evenwichtige ontwikkeling van bot en botvlies zorgt voor spanningen in het botvlies die ernstig pijnlijk kunnen zijn. Deze hondjes vertonen vaak groeispurten van hetzij voor – of achterhand, zijn vroegrijp en hebben een instabiele gang en ‘losse’ gewrichten. Vaak hebben ze een sterk waggelende gang, waarbij de rugspieren gebruikt worden om het achterbeen te bewegen (pijnlijkheid heup?).

Pilletjes, kruiden, injecties e.d. kunnen nooit de invloeden van voeding, beweging en groei vervangen. Een uitgegroeide pup met OCD is moeilijk weer goed te krijgen. Maar met geduld kan een omschakeling wel degelijk succesvol zijn.

Management met gewrichtsaandoeningen:

Beweging:
•  veel uitlaten/fietsen, vaker is belangrijker dan langer per keer
•  indien mogelijk zoveel mogelijk laten draven
•  onbelaste beweging in de vorm van zwemmen

Fysio:
•  passief bewegen van gewrichten 2 maal per dag gedurende 3 minuten
•  warmte toevoegen met infrarood lamp
•  warm bad
•  ligplaats geïsoleerd van ondergrond

Behandeling:
# Pijnbestrijding
Beweging is belangrijk.
Bij ernstig acuut trauma is pijn een signaal voor het lichaam om het rustig aan te doen om genezingsprocessen in gang te zetten. Wordt de aandoening (meer) chronisch dan kan pijn een belemmering zijn voor herstel. De voorkeur heeft hierbij duivelsklauw (Harpagophytum)  en wilgenbast (Salix Alba). Wilgenbast wordt ook spontaan door dieren gebruikt (zie ook case studie Tiger). In wilgenbast zitten meer dan 50 actieve stoffen, die pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Het is net zo effectief als de moderne NSDAID’s als het gaat over de bestrijding van lage rugpijn bij de mens. Het kan gegeven worden als gedroogd kruid. Kijk zelf of en hoe uw dier het op wil nemen. Het kruid laten weken in warm water wil ook wel helpen. U kunt er thee van trekken. Ook kan een oertinctuur gebruikt worden. In tabletvorm (Salisprin) is ook een mogelijkheid. De werkzame stof van het aspirientje is een synthetisch derivaat van wilgenbast. Andere natuurlijke pijnstillers zijn Duivelsklauw (Hapargophytum) en Boswelia Deze zijn in diverse therapeutische formuleringen te verkrijgen. Bijna alle pijnstillers zijn ook ontstekingsremmend.

# Onstekingsremming:
Dit kan om dezelfde reden als pijnbestrijding nuttig zijn.
Een belangrijke ontsteking remmer is Methylsulfonylmethaan (MSM)
MSM is een natuurlijke vorm van zwavel die in alle levende organismen gevonden wordt. Het is een natuurlijke component van veel verse producten (fruit, groenten, vis en vlees). Door bewerking van voedsel (warmte, drogen) gaat veel MSM verloren. Vandaar dat dieren en mensen die te weinig verse producten tot zich nemen, tekorten in deze sfeer krijgen.
MSM heeft antioxidatieve eigenschappen en is effectief bij de bestrijding van allergieën. Het helpt de lever bij de productie van choline en remt de vorming van maagzuur en ulcers. MSM heeft ook een antiparasitaire werking . Verder helpt MSM het lichaam bij de productie van insuline (zie boven) en heeft het een versnellend effect op wondgenezing. MSM werkt bijzonder goed op haarkleed en hoornproductie.
MSM is een geurloos, wit kristallijn water oplosbaar poeder. Het is in verschillende concentraties op de markt verkrijgbaar.

Andere zeer belangrijke ontstekingsremmers zijn de essentiële vetzuren die voorkomen in plantaardige oliën en visolie. Deze Omega 3 (b.v. alfa-linoleenzuur), Omega 6 (b.v. linolzuur, arachidonzuur), en Omega 9 (b.v. oliezuur) vetzuren moeten in de optimale verhouding voorkomen en alle ingrediënten zijn het liefst ongeraffineerd, koudgeperst en waar mogelijk van biologische kwaliteit.

De verhouding tussen de Omega 3 en Omega 6 vetzuren is 2 :1. Vis – en krill olie zijn goede natuurlijke bronnen van omegavetzuren. De omega 3 vetzuren worden omgezet in eicosapentaonic zuur (EPA) en decosahexanoic zuur (DHA). Deze vetzuren zijn voorstadia van anti-inflammatoire en anti-atherogene prostaglandines. Soms is er een slechte werking van het enzym delta 6-desaturase (D6D), dat alpha-linoleenzuur slecht kan omzetten in EPA. In dit soort gevallen is het beter om EPA en DHA in de vorm van visolie, verse vis of schaaldieren te geven. Dit geldt vooral voor katten.
  • Een stof die van invloed is op de viscositeit lichaamsvloeistoffen en ook gewrichtsvloeistof is N-Acetylcysteïne. Dit leidt tot een betere beweeglijkheid, voeding en bescherming van het gewrichtskraakbeen.
  • Als homotoxicologische preparaten gebruik ik veel Traumeel en Zeel. Deze injecteren we  o.a. op pijnpunten en energetische banen (biopunctuur). Deze preparaten bevatten o.a. arnica, symphytum, millefolium, hypericum. De gecombineerde toepassing van de genoemde producten is (na 3 maanden) even effectief als de krachtige pijnstiller Ibuprofen. Druppels en tabletten zijn ook verkrijgbaar.
  • Organische sporenelementen zijn nodig om allerlei enzymsystemen goed te kunnen laten aflopen. Organisch koper is van belang voor de vorming van elastine door de lever. Elastine maakt peesweefsel elastisch en sterk, waardoor de blessure gevoeligheid afneemt.
  • Van chondrotoïnesulfaat (uit dierlijk kraakbeen) en glucosamines (uit schelpdieren) is bekend dat het een positieve invloed heeft op het verloop van artrose. Chondrotoïnesulfaat en glucosaminen zijn voorstadia van stoffen die in gezond kraakbeen gevonden worden. Ze spelen een rol in de waterbinding en elasticiteit.
  • Van de twee bovengenoemde stoffen wordt verondersteld dat ze elkaars werking versterken.
  • Het geven kruiden of supplementen die de spierfunctie ondersteunen. Hierbij zijn van belang antioxidatie door Vit C ascorbaat en organisch selenium en Vit E.
  • Complex Homeopathie
Uit het veld hoor ik goede geluiden over Dyspla Vetsem van VSM.

Zorg ervoor dat u uw dier overzet op een rauw dieet. Wij adviseren DARF Mobility . Dit is een ‘vers speciaal voer’ van DARF. Een versvoer op volledig biologische basis, met een samenstelling, die de spier – gewrichtsproblemen helpen te bestrijden en voorkomen
.


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org