DAP Bio Mentor DAP
                Bio Mentor
Weerstand DAP
                  BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever




Oog en Oor

Oorproblemen

Deze uiten zich vaak als:
Schudden met het hoofd, krabben aan de oren, scheve hoofdhouding, kale plekken oor basis, stinkende oren, oor uitvloeiing, pijnlijk bij aanraken

Wanneer naar de dierenarts:
Een oorprobleem moet altijd serieus genomen worden. Verwaarlozing leidt tot een sterke vermindering van de levenskwaliteit en kan tot ernstige complicaties leiden (middenoorontsteling, ). De meeste oorproblemen kunnen alleen maar afdoende behandeld worden met antiparasitica, antibiotica en antischimmelmiddelen. Deze middelen kunnen alleen maar bij de dierenarts verkregen worden.
Dus een oorprobleem verdient als eerste aanpak een dierenarts bezoek.

Ontstaan
De uitwendige gehoorgang  kan makkelijk ontstoken raken vanwege:
    -    hangoren en flaporen (geen ventilatie)
    -    plooivorming in de gehoorgang
    -    haren in de gehoorgang
Bovengenoemde anatomische afwijkingen zorgen voor een grotere gevoeligheid voor oorinfecties. Oormijten, schimmels en bacteriën voelen zich al gauw thuis in zo’n vochtige, warme en vuile omgeving.
We denken dat veel oorinfecties een allergische reactie zijn op de ontlasting van de oormijt.

Maar ook honden met normale oren kunnen een oorinfectie hebben. Vaak gaan oorinfecties namelijk hand in hand met een huidprobleem. Omdat het oorkanaal in feite een voortzetting is van de huid.

Verder kunnen plantendelen en vooral aren van grassen en granen (kruipertje) de gehoorgang binnendringen. Alert zijn hierop. De diagnose wordt vaak gemist en de complicaties kunnen behoorlijk zijn (doorboren trommelvlies). Wat opvalt is een zeer acuut optreden van heel erge oorklachten, scheve kop etc. Ga naar een dieren die de specialistische apparatuur (speciaal tangetje en oorkijker met speciaal venster) heeft om zo’n aar te verwijderen, anders wordt het geknoei (nog erger dan de oorzaak).

Gevolgen voor de rest van het lichaam
De infectie kan voor een trommelvlies doorbraak zorgen, waardoor een middenoorontsteking (otitis media) ontstaat. Dit is trouwens een aanleiding om op antibiotica over te gaan.

Door het heftig schudden en krabben kan een bloedvaatje in de oorschelp beschadigd raken, waardoor deze gaat opzwellen (bloedoor of othaematoom). Dit is niet zo erg. Vaak trekt de vochtophoping weg en blijft er een geschrompeld oor over (bloemkooloor). Indien men dit niet wenst kan er een operatie gedaan worden (pijnlijke nazorg!). Soms kan door leegzuigen en vervolgens Traumeel er inspuiten resultaat geboekt worden. Wel na optreden minimaal 10 dagen wachten ! en na het leegzuigen een kopverband aanbrengen om de twee lagen van de oorschelp stevig  op elkaar te drukken.
Bij dit alles is natuurlijk een agressieve bestrijding van de oorinfectie nodig.

Integratieve behandeling
We vinden een oorinfectie zodanig problematisch dat we meteen ingrijpen met chemische middelen en dan nabehandelen met natuurlijke middelen.
Bij een zeer ernstige ontsteking plus etterige uitvloeiing geven we antibiotica injecties, samen met ontstekingsremmers en pijnstillers. Vaak een combinatie van Amoxicilline, Dexadreson en Fynadyne. We laten de klant tweemaal terug komen voor nabehandeling. Tot de ergste pijn (en koorts) verdwenen is.
De uitwendige behandeling is gericht op de oormijt, omdat zoals eerder gezegd, een allergische reactie op de poep van de oormijt in het spel is. Bij puppy’s en kittens is een daadwerkelijke infectie met oormijten vaak een oorzaak voor irritatie en donker gekleurd oorsmeer. We gebruiken Otimectin, die we driemaal geven met 7 dagen tussentijd. Bij jonge dieren volstaat zo’n behandeling wel vaak. Bij ouder dieren gaan we tussentijds behandelen met een antibiotica houdende zalf, die ook ontstekingsremmers bevat.

Het schema wordt dan dus b.v. Dag 1 Otimectin, Dag 2 t/m 6 Surolan, Dag 7 Otimectin, Dag 8 t/m 20 Surolan, Dag 21 Otimectin.

Na dit 3 weekse schema altijd terugkomen voor controle.

De nabehandeling bestaat uit 2x per week. Vetramil spoelvloeistof, Puur Oor, of Otoclean. Deze middelen afwisselen en bij de meest effectieve blijven nabehandelen. Speciaal alert zijn na zwempartijen.

Zelfhulp
Gezien het bovenstaande adviseren we een dierenarts bezoek, vooral ook omdat eerst het trommelvlies bestudeerd moet worden (bij een beschadigd hoornvlies mag je niet zalven, vanwege ernstige schade aan het trommelvlies).

Gangbare benadering
Deze verschilt niet wezenlijk van de integratieve aanpak, zoals wij die voorgesteld hebben. Gelijktijdig aanwezige huidklachten worden vaak wel anders behandeld en voedingsmaatregelen bij recidiverende oorklachten worden vaak niet in overweging genomen.
Verder worden oormijten bij katten met Stronghold behandeld (want dan pak je meteen ook inwendige parasieten en vlooien mee). Dit hoeft niet perse verkeerd te zijn, maar wij geven de voorkeur aan een lokale behandeling.

Bij ernstige chronische infectie kan de gehoorgang ook gespoeld worden (liefst onder sedatie). Dit kan het succes op herstel sterk verbeteren, omdat het zalven effectiever wordt.
Verder kunnen er operaties voorgesteld worden zoals de ZEPP en het totaal weghalen van het binnenoor. De ZEPP kan bij een goede indicatie stelling het welzijn van uw huisdier significant verbeteren. De zogenaamde ‘totale ablatio’ die als tweede genoemd wordt heeft nogal veel complicaties.

Preventie
  • biologische rauw verse voeding, om overmatige talgproductie en huidreactie te voorkomen
  • oren uitföhnen na zwemmen
  • regelmatig werkzame natuurlijke middelen toepassen



Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org