DAP Bio Mentor DAP
                Bio Mentor
Weerstand DAP
                  BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever




Suikerziekte

Er bestaan 2 soorten ‘suiker’. Namelijk Type1 en Type 2.

Type 1 ontstaat op jonge leeftijd en heeft te maken met een auto-immuunreactie op de eilandjes van Langerhans, de insuline producerende cellen van de alvleesklier. Bij dit type diabetes is insuline toediening vaak de enige optie.

Type 2 is de ‘ouderdoms’ diabetes, die echter (net als bij de mens) op steeds jongere leeftijd ontstaat. Oorzaak is de sterk wisselende suikerspiegel door teveel makkelijk beschikbare suikers in het voer. Hoe meer de suikers gezuiverd (geraffineerd) zijn, hoe sterker deze effecten op gaan treden. Honden en katten zijn geen rijpe graan eters. Wij hebben nog nooit een kat of hond in een graanveld gezien die zich kostelijk te goed doen aan rijpe halmen tarwe.
De enige plantaardige intake is via het maag-darmkanaal van hun prooidieren en datgene wat ze naar binnen werken via zelfmedicatie (zie case Tiger).

Onze huisdieren worden via de brok echter wel gedwongen om grote hoeveelheden (niet fysiologische) koolhydraten tot zich te nemen. De nadelen gelden voor de kat in sterkere mate dan voor de hond.

We hebben al geschreven in het stukje over commerciële voeders dat de alvleesklier, voor zowel de enzym productie aangaande vertering, alsook voor de insuline productie uitgeput raakt. Het effect is een slechtere vertering en insuline tekorten. Vaak zien we eerst een periode van onwerkzaamheid van insuline (‘insuline resistentie’), doordat suiker en insuline concentraties beide hoog zijn geweest.

Zorg ervoor dat u uw dier overzet op een rauw dieet. Wij adviseren DARF Speciaal "Diabetes". Dit is een ‘vers speciaal voer’ van DARF. Een versvoer op volledig biologische basis, met een samenstelling, gericht op honden en katten die problemen hebben met de glucose huishouding.
Bij deze aanpak  bloedglucose, drink – en eetpatroon blijven volgen tot een acceptabel bloedglucose gehalte wordt verkregen.


Grofweg 2 scenario’s:
  • bij dieren die niet behandeld zijn met insuline: meest praktische protocol starten
  • bij dieren die insuline krijgen starten met het protocol en de insuline geleidelijk afbouwen. Onder veterinaire begeleiding!
    Soms is het nodig om de dieren op een heel laag insuline niveau te handhaven.


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org