DAP Bio Mentor DAP
                Bio Mentor
Weerstand DAP
                  BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever




Verstopping

Het derde maag/darm probleem wat veel voorkomt is verstopping. We gaan voornamelijk praten over de dieren met chronische verstoppingproblemen.

De klacht
Bij verstopping is er sprake van een verminderde voortbeweging van de darminhoud, zodanig dat het ontlasten meerdere dagen wegblijft en er vaak vruchteloze pogingen tot ontlasten worden gedaan.

Wanneer de dierenarts bellen:
  • bij koorts en algemeen ziek zijn
  • bij aanhoudend braken
  • bij verschijnselen van buikpijn
  • bij bloederige uitvloeiing uit de anu
Hoe ontstaat verstopping?
Een veel voorkomende oorzaak van verstopping zijn traag werkende darmen. Darmen van vleeseters zijn kort en natuurlijke voeding passeert snel. Commerciële voeding doet er veel langer over en de maag en darmen worden door de overdaad aan volume ‘meer uitgerekt’. Gasvorming doet daar nog een schepje bovenop. Als dit maar lang genoeg duurt (jaren), dan wordt de darmwand steeds dunner en de darmwandspieren die voor voortbeweging moeten zorgen steeds slapper. Bij de oudere carnivoor die altijd ‘herbivoren eten’ gehad heeft, leidt dit tot ‘luie’, verwijde darmen, kortom tot ingewanden die gaan lijken op die van een planteneter. Dierenartsen hebben een naam voor de uitgerekte einddarm: megacolon. Ze hebben ook een naam voor de oorzaak: ‘idiopathisch’, wat net zo veel betekent als ‘kweetniet’.

OPMERKING: SOMS ZIEN WE VERSTOPPING NA HET GEVEN BOTTEN. Dit zijn zonder uitzondering honden die op droogvoer hebben gestaan of die nog droogvoer krijgen. VOORZICHTIGHEID is geboden bij het geven van botten bij (oudere) honden die lang op droogvoer hebben gestaan. Laat ze niet langer dan een kwartier per dag knagen en geef ze goed bevleesde botten, die voldoende groot zijn, onder supervisie.

Een andere volgens ons, zeer belangrijke bijdrage aan het probleem, is dat (vooral katten) onvoldoende drinken als ze op commerciële voeding staan. Ze moeten water opnemen met hun voeding.

Het effect van vochtgebrek is tweeledig:
  1. de darminhoud is te droog en schuift daarom niet op
  2. uitdroging van het lichaam leidt tot meer wateropname vanuit de dikke darm, waardoor de droge prop nog eens verder uitgedroogd wordt.
De hoofdoorzaak van verstopping is niet aangepast voer. Bij (langharige) katten met vachtproblemen worden ook nog eens overmatig veel haren naar binnen gewerkt die de verstoppingproblemen ook nog eens verergeren.

Andere oorzaken van verstopping, zoals vastgelopen speeltjes, bekkenbreuken, prostaatvergroting etc. zullen hier buiten beschouwing gelaten worden.

Gevolgen van verstopping voor de rest van het lichaam
Verstopping is een indicatie voor een verteringsprobleem en uitdroging. De meest voorkomende complicatie is braken. Soms zit alles ‘zo vast’ dat darmbeschadiging en zelfs buikvliesontsteking het gevolg zijn.

Zelfhulp bij (chronische) verstopping
De genoemde maatregelen zijn dan ook hierop gebaseerd.
  • verse, rauwe voeding (even geen botten)
  • voldoende vers drinkwater (Drinkwell aanschaffen voor de kat)
  • goede probiotica  (Mifloran)
  • kattegras (gerstekiemen), papyrus plantjes, matatabi
  • groentespruiten/appel/pompoen/vlozaad (vezelbron)
  • sesamzaadolie
Integratieve behandeling van verstopping
  • verse, rauwe voeding  (even geen botten)
  • onderhuidse injecties met vocht, vitaminen en glucose
  • drinkwater met electrolyten (Drinkwell aanschaffen)
  • Mifloran als probioticum
  • Missing Link als supplement
  • kattegras (gerstekiemen), papyrus plantjes, matatabi
  • groentespruiten/appel/pompoen (vezelbron)
  • bast van de Ispaghula (Iso-gel)
  • sesamzaadolie
Dus in eerste instantie de uitdroging te lijf gaan. Mifloran als probioticum helpt in bijna 100% van de gevallen van (niet gecompliceerde) uitdroging.
Verandering van voer met de aanvullende genoemde maatregelen zullen dus in verreweg de meest gevallen tot een oplossing leiden.  

Medische termen voor verstopping: obstipatie, obstructie
Chronische verstopping kan een gevolg zijn van orgaanziekten (vooral nierproblemen)  en/of uitdroging. Het is dan ook van belang dat er in ieder geval aan vochttoediening aandacht wordt geschonken en mogelijk de oorzaak achterhaald wordt.

Huidige benadering van chronische verstopping
Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op ziektegeschiedenissen van onze patiënten. Ook stamt een deel van de informatie uit de pre-integratieve periode. Er kan dus een afwijking zijn ten aanzien van wat gangbaar of wetenschappelijk is.

De gangbare benadering bij verstopping is simpelweg te eenvoudig. Vaak wordt volstaan met laxantia op paraffine basis (Katalax, Felimalt), of op lactulose basis (Tractonorm).
Soms wordt de bast van de Ispaghula (Iso-gel) gegeven. Nadeel van deze middelen bij chronisch gebruik is de verminderde beschikbaarheid van noodzakelijke voedingsstoffen, waardoor op den duur gebrekverschijnselen kunnen ontstaan.

Vaak wordt hierbij een commercieel dieet geadviseerd op basis van een hoog plantaardig (vezel) gehalte. Waarschijnlijk heeft het magisch imago van vezelgebruik bij de mens geleid tot de introductie bij onze huisroofdieren. Lekker makkelijk ook, want de droogvoeders waren al rijk in granen, die ook al rijk in vezels waren. Dus er hoeft maar weinig gesleuteld te worden of er ontstaat een ‘anti-verstoppings’ dieet, een ‘antihaarbal’ dieet of een ‘vermageringsdieet’. De nadelen zijn: slechte effectiviteit, verdere ‘verwijding’ van de darmen door de vochtaantrekking, binding van nutriënten zoals Calcium en sporenelementen.
Extra toevoeging van Calcium zal een verdere onbalans alleen maar versterken (Lonsdale).

We zijn niet anti-vezel (kijk maar naar de integratieve aanpak), maar de schaal waarop het ingezet wordt in de honden – en kattenvoeders heeft meer iets weg van het fabriceren van konijnenvoer.

Soms gaat de dierenarts kijken naar middelen die bij de mens gebruikt worden voor vergelijkbare problemen, omdat er geen geregistreerde diergeneesmiddelen te krijgen zijn voor een bepaalde kwaal. Wat veel gebruikt wordt bij verstopping is cisapride (Prepulsid). Dit middel stimuleert de darmactiviteit. Voor zover bekend kan het veilig bij hond en kat gebruikt worden en is het redelijk effectief. Echter, bij de mens heeft gebruik van Prepulsid in combinatie met het antibioticum Erythromycine wel tot teveel doden geleid.
Er bestaan wisselwerkingen met andere medicijnen, dus overleg dit goed met uw dierenarts.

Chronische verstopping kan een lastig probleem zijn in verband met de vaak ernstige onderliggende oorzaak, maar vochttoediening, natuurlijke voeding en probiotica zullen in ieder geval tot een verlichting van de symptomen leiden.




Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org