DAP Bio Mentor DAP
                Bio Mentor
Weerstand DAP
                  BioMentor
Mondholte
Voeding Gewricht
Entingen Suikerziekte
Parasieten Overgewicht
Zelf eten maken
Nier
Diarree Hart
Verstopping Schijnzwanger
Braken Epilepsie
Huid Tumoren
Oog en Oor Lever




Nierproblemen

Onderstaand verhaal gaat voornamelijk over het chronische nierfalen.

Medische term: (chronische interstitiële) nefritis, CIN, uremie.

Hoe ontstaan nierproblemen?
Een gezonde nier zal water en zouten ‘terughalen’ en afvalstoffen lozen. Afhankelijk van de vocht - toestand wordt er meer of minder water teruggehaald. Als er echter functioneel nierweefsel uitvalt, kan de nier bovenstaande functie niet meer vervullen en zal zowel het terughalen van water als het lozen van afvalstoffen minder goed verlopen. Met andere woorden: het dier zal gaan uitdrogen en zichzelf vergiftigen. Om dit proces te vertragen gaat het dier meer drinken.

Wat is de oorzaak van nierproblemen?
    •    toxine belasting
    •    auto immuunreactie door voeding/entingen
    •    chronische uitdroging
    •    Waarschijnlijk is het een combinatie van 1,2 en 3.

Toxine belasting
Honden en katten leven ‘dicht bij grond’ en komen zo veel eerder in aanraking met toxische stoffen als wij mensen. Hierbij denken we aan milieu verontreinigende stoffen, bestrijdingsmiddelen (‘Round Up’ door gemeenten, landbouw), gifstoffen via voeding (ethoxyquin, BBA, BBT), medicijnen (vooral pijnstillers zijn berucht), zware metalen in vaccins.

Autoimmuunreactie
Entstoffen worden vaak gemaakt met behulp van organen. Van deze organen worden cellijnen gemaakt, waarop het vaccin virus gekweekt wordt. Vervolgens worden de virussen ‘geoogst’.en hiervan wordt dan het vaccin gemaakt. Niercellen worden vaak gebruikt om vaccins te maken. Het probleem is dat virussen nooit helemaal 100% zuiver geoogst kunnen worden. Er gaat weleens een niercel mee het vaccinpotje in. Eenmaal ingespoten in het dier, herkent deze de niercel als ‘niet eigen’ en zal antistoffen maken. De kans op verwarring van het immuunsysteem is echter groot, in de zin dat de antistoffen de eigen nieren gaan aanvallen. Een auto-immuunziekte is geboren.

Bij een incomplete vertering door niet diersoort specifieke voeding of alvleesklier uitputting komen er te grote voedsel eiwitten in de darm voor die door een gebrekkige darmflora de kans krijgen om met ‘bloed’ in aanraking te komen. Nu gebeurt hetzelfde als bij vaccin eiwitten. Het afweersysteem komt in verwarring en gaat de eigen nieren aanvallen.

Chronische uitdroging
Dit is vooral van toepassing voor katten. Droogvoer is ‘te droog’ als je het vergelijkt met de natuurlijke voeding: de muis. Deze bevat 70% water en droogvoer 10%. De vochtbehoefte bij katten moet via de voeding aangevuld worden. Ze drinken domweg te weinig ‘erbij’ om de vochttoestand te waarborgen. Uitdroging leidt tot verminderde doorbloeding van organen. De nier heeft veel bloed nodig om te functioneren, waardoor deze gevoeliger is voor ‘uitdrogingschade’.

Gevolgen voor de rest van het lichaam
  • Het gedeeltelijk uitvallen van de nierfunctie leidt tot:
  • stapeling van gifstoffen, waardoor braken en/of diarree kan ontstaan
  • uitdroging
  • wegspoelen wateroplosbare vitaminen
  • botontkalking
  • vermageren
  • slechte huid en vacht, ‘stinken’, vooral uit de bek
  • traag en sloom
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er zijn 2 bloedparameters die een aanwijzing kunnen geven voor een verminderde nierfunctie. Dit zijn ureum en creatinine. Beide zijn afvalproducten van de eiwitstofwisseling. Verder isfosfor bloedwaarde een indicatie.

Belangrijk!
Creatinine is een stofwisseling eindproduct van spierweefsel. Aangezien verse vleesvoeding een belangrijk aandeel spier(= vlees) bevat, zijn de creatinine waarden bij dieren die verse voeding krijgen, standaard hoger. Ook is het soortelijk gewicht (s.g.)van de urine van belang. Deze kan eenvoudig bepaald worden met een refractometer. Een s.g. van < 1.040 is verdacht.

Integratieve benadering van chronisch nierfalen
Als bij ons een CIN kat wordt aangeboden, kijken we goed naar uitdrogingsverschijnselen. We testen dit door te beoordelen of een huidplooi snel verstrijkt bij het loslaten. Het onderhuidse weefsel hoort goed vochtig en soepel te zijn. Bij dit soort katten is het vaak stug en hard. Als de onderhuids gespoten depots van fysiologisch zout snel wegtrekken (soms < 5 minuten), dan weten we dat de uitdroging fors was. Aan het fysiologisch zout voegen we ook een oplossing met mineralen, vitaminen, aminozuren (Amynin) toe. Soms instrueren we de eigenaar om de komende dagen zelf de spuiten toe te dienen.

Door de uitdroging zien we obstipatie en haarbal problemen. Deze is problemen zijn met Mifloran goed aan te pakken. Bovendien stuurt dit  probioticum de vertering goed aan, waardoor er minder afvalproducten in de darm gevormd worden.

We geven verder Cholodin. Hier zitten o.a. het vitamine B complex, zink, methionine, taurine in.

Qua voeding vinden we eiwit van hoge biologische waarde belangrijk. Eiwit van ei heeft een biologische waarde van 100. Dit wil zeggen dat 100% van het eiwit benut wordt.  Dus geen afvalstoffen. De aminozuursamenstelling van ‘dieren’ zit het dichtst bij de kat zelf. Dus rauwvoer van biologische afkomst verdient de voorkeur.

De voeding bestaat uit rauwe - of in eerste instantie licht gekookt orgaanvlees. Ook is het heel goed om te beginnen met bouillon, getrokken van echte schenkel met beenmerg, of kipkarkas. In beenmerg zitten stamcellen, die wellicht opbouw – en reparatie processen aansturen (zie onder GAPS dieet voor mensen). In dit kader kan ook rauwe nier gegeven worden en/of Core Level Kindney als orgaanpreparaat. Bij goede tolerantie en opname is vette vis (haring, zalm) een goede keuze. Over het zout niet teveel inzitten (eerst goed afspoelen).

Tweemaal per week vis geven. De omega vetzuren in vis hebben een goede helende en ondersteunende werking. Krill olie kan ook gebruikt worden.

Voor de doorbloeding van de nier (en andere organen) te verbeteren kunnen we meidoorn (Craetagus) tinctuur gebruiken. Meidoorn heeft goede eigenschappen qua verhoogde uitstroom uit het hart, terwijl de bloeddruk niet beïnvloedt wordt.
De Chinese kruidencombinatie Rehmania 8 (niu che shen qi wan) levert goede resultaten bij dieren waarbij de achterhand verzwakt is en kouwelijk aanvoelt. Rehmania verbetert de ‘nier qi ‘.

Zelfhulp bij nierfalen
De beste ondersteuning bij nierfalen is het aantrekkelijker maken van drinkwater
  • bronwater
  • vallend water  m.b.v. drinkfonteintjes, tuindecoraties e.d.
  • toevoegen van Milforan
Als niet goed gedronken wordt kan uit kip getrokken bouillon soulaas bieden. Het extra bevochtigen van het voer is ook een idee. Sommige eigenaren krijgen instructie van de dierenarts om zelf onderhuids vocht te injecteren. Bij een te laag albumine gehalte rauwe eieren geven. Eiwit uit eieren bevat 100% albumine.

Nier diëten
Vanuit de veronderstelling dat eiwitten slecht zijn voor de nieren, worden dieren op een Nier dieet gezet. Ofschoon de principes die uitgelegd worden bij dit soort diëten (laag eiwit, goed kwaliteit, laag P, extra vitamine B) wel leuk klinken, zijn deze moeilijk te correleren met de ingrediënten lijst: maïszetmeel, maïsgluten, eiwithydrolysaten, bietenpulp, dierlijk vet bijvoorbeeld.

Let op!, deze ingrediënten zijn alle als grondstof al bewerkt en worden ook nog een keer, om de brok te maken, bewerkt. Dit leidt tot een slechte verteerbaarheid en dus meer afvalproducten.

Bloeddruk verlagen
Een bloeddruk verlager als Fortekor wordt ook toegepast (bij de kat). Dit zou de
bloeddoorstroming van de nier verbeteren. Aangezien dit vaak wordt toegepast zonder daadwerkelijk de bloeddruk te meten, wel oppassen voor verschijnselen als slapte, waggelende gang e.d.

Verder is Ipakitine een ‘medicijn’ dat in dit kader wordt toegepast. Het verhindert de fosfor opname vanuit de darm en als zodanig zou het ook de nierbelasting door een te hoog fosfor verhinderen. Het probleem met dit soort absorptie remmers is dat niet alleen de fosforopname wordt beïnvloedt, maar ook calcium en andere mineralen en voedingsstoffen. Op de lange termijn kunnen dan tekorten ontstaan.

Extra vitaminen
Sommige dierenartsen dienen ook extra vitaminen toe (injectie/oraal). Dit is natuurlijk niet verkeerd, net zoals het onderhuids vocht toedienen. Alleen is niet zo logisch om ze vervolgens met droogvoer naar huis te laten gaan.

Verder kan een injectie met anabole steroïden (vooral als er ook sprake is van bloedarmoede) een gunstig effect hebben.

Preventie
  • kies kittens/pups  uit ouders die met vers gevoerd zijn
  • wees zeer terughoudend met entingen
  • geef vanaf de dag dat u ze krijgt, meteen vers rauw voer, liefst biologisch
  • gebruik natuurlijke ontwormingsmiddelen
  • gebruik natuurlijke vlooienmiddelen
  • gebruik geen chemie in huis en tuin



Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org